“De energie- en grondstoffentransitie is de grootste uitdaging van dit decennium”, zegt Dyonne Rietveld, Country Chair van energiebedrijf Uniper Benelux. “Dat moeten we aanpakken als de nieuwe Deltawerken.”

Bekendste project in Nederland gaat ongetwijfeld de H2 electrolyser op de Maasvlakte zijn, waar groene waterstofproductie op industriële schaal gaat plaatsvinden. Uniper maakt zelf ook een transitie door, van energiebedrijf naar moleculenbedrijf. Zo levert het meer en meer groene energie en grondstoffen waarbij de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) wordt teruggedrongen. Uniper geldt dan ook als stille kracht achter de verduurzaming van industriële bedrijven.

En Uniper is ambitieus. ‘De CO2-uitstoot moet eruit’ is het devies. Lastig, zeker als het gaat om de uitstoot van koolstofdioxide terugdringen bij spullen die we in ons dagelijks leven veel gebruiken. Kunststof is bijvoorbeeld de basis van veel gebruiksvoorwerpen. De productie hiervan is moeilijk te verduurzamen omdat er koolstof in zit, een onmisbare bouwsteen voor de chemiesector. De uitstoot van koolstofdioxide terugdringen vraagt dan ook om maatwerk. Ook dat kan Uniper leveren aan de industrie, zoals het bedrijf gaat doen met een syngasfabriek op Chemelot.

“Maar dat maatwerk slaagt niet zonder de steun van een overheid die de grote investeringen in deze transitie ondersteunt”, zegt Dyonne Rietveld. “De taak die voor ons ligt als maatschappij is immens. Het energiesysteem van de toekomst reikt ver. Van huishoudens tot bedrijven: iedereen in Nederland moet zijn steentje bijdragen om de klimaatdoelstellingen te behalen. De Energie-Deltawerken moeten de eerste prioriteit van de nieuwe regering zijn.”

Recente stories