Elektrisch vooruit

Dura Vermeer wil snel naar nul CO2-uitstoot op de bouwplaats. Om dit te bereiken wacht het ondernemende familiebedrijf niet af, maar werkt het proactief toe naar een emissievrij materieelpakket vóór 2030.

Elektrisch vooruit

Bouwbedrijf Dura Vermeer lanceerde in 2023 een ambitieuze ‘Net Zero’-ambitie. De focus ligt op ketensamenwerking, circulair ontwerpen en de emissievrije bouwplaats. Bij dat laatste speelt het materieelbedrijf van Dura Vermeer een belangrijke rol als pionier en innovator. Dura Vermeer Materieel slaagde er al in om ruim 40% van het uitstootmaterieel te elektrificeren. “Waar onze sector tegenaan loopt, is dat met name het grotere equipment nog niet elektrisch te krijgen is”, zegt Maarten van Driel, directeur van Dura Vermeer Materieel. “Een deel van het materieel hebben we in eigen beheer, maar voor de rest zijn we afhankelijk van de supply chain. Wij hebben nu behoefte aan emissievrije asfalteermachines, vrachtwagens en walsen.”

Daarom is Dura Vermeer zélf begonnen met het ombouwen naar elektrische machines, door verbrandingsmotoren te vervangen door accu’s en elektromotoren. Gekozen is voor wisselsystemen. De grotere materieelstukken beschikken dan over twee accupakketten, zodat ze zonder tijdverlies kunnen blijven doordraaien. Dit verloopt boven verwachting. Elektrisch asfalteren is nu al de norm in Noordwest- en Zuidwest-Nederland. “Wij zijn wendbaar en kijken ver vooruit. Misschien kunnen we zelfs proactiever investeren dan beursgenoteerde bedrijven. We zitten in de voorhoede van de vergroening. Daar zijn we trots op, want niets doet er zo veel toe als een schone toekomst”, aldus Van Driel. “De energietransitie is een unieke kans die we met beide handen aangrijpen.”

Recente stories