Glasvezel voor snelheid en kostenbesparing

De afgelopen tien jaar legde het jonge, dynamische bedrijf Eurofiber ruim 12.000 kilometer glasvezel in de Nederlandse grond. De groeiambitie van de onderneming is hoog. “De komende jaren moet daar minimaal 5000 kilometer bij komen.”

Eurofiber levert zakelijke glasvezelverbindingen en richt zich daarbij op twee kanalen. Enerzijds bedient Eurofiber het midden- en kleinbedrijf. “Daar zien we een enorme groei in de vraag naar glasvezel”, zegt Managing Director Alex Goldblum. “Als bedrijven meer dan vijf geautomatiseerde werkplekken hebben, kan glasvezel al interessant zijn.” Omdat veel mkb-bedrijven niet beschikken over een eigen ICT-afdeling en op zoek zijn naar een onestopshop, werkt Eurofiber samen met partners, zodat zowel de dataverbinding als de gewenste diensten in één bundel aan het mkb kunnen worden aangeboden.

Daarnaast biedt de glasvezelleverancier grootzakelijke klanten met veel dataverkeer de mogelijkheid om louter een verbinding af te nemen. Met die onafhankelijkheid is Eurofiber uniek in Nederland. “Klanten in verschillende sectoren, zoals de energiesector en de financiële sector of mobiele-telecomoperatoren kunnen bij ons alleen de glasvezelverbinding afnemen. Zij zorgen verder zelf voor de inkoop van diensten over die verbinding. Dat noemen wij het open model”, zegt Managing Director Bart Oskam. Eurofiber gelooft heilig in die absolute scheiding tussen netwerk en diensten. Als in een cafetariamodel kunnen klanten naar keuze diensten stapelen op het netwerk. “Dat biedt hen de vrijheid om te wisselen van solution providers, terwijl de infrastructuur gewoon blijft liggen.”

Het afgelopen decennium groeide het netwerk van Eurofiber tot 12.000 kilometer glasvezel met meer dan 4000 zakelijke aansluitingen. “De komende vijf jaar verwachten we ons glasvezelnet jaarlijks met minimaal 1000 kilometer uit te breiden”, zegt Goldblum.

 

Kostenbesparing

Glasvezel is de slagader van de Nederlandse economie en het bedrijfsleven. Door flinterdunne glasdraadjes stromen terabytes aan data van de ene locatie naar de andere. Glasvezel verkleint de wereld. Bedrijfskritische processen zijn onmogelijk zonder tussenkomst van glasvezel. Goldblum: “Vijf jaar geleden gold dat als een bedrijf geen internetverbinding had, dat vervelend was. Tegenwoordig kun je geen zaken meer doen zonder internetverbinding.”

Bedrijfsapplicaties en databases worden ondergebracht in ‘de cloud’ of gehost in datacenters, en staan dus niet meer op de fysieke locatie waar ze gebruikt worden. Het belang van goede, veilige dataverbindingen en connectiviteit neemt daardoor toe, evenals de vraag naar meer bandbreedte. De enige manier om aan die vraag te kunnen voldoen, is op grote schaal verglazen. “Connectiviteit en cloudcomputing zijn twee zijden van dezelfde medaille”, legt Oskam uit. “Mensen kunnen alleen werken als er daadwerkelijk breedbandtoegang is tot waar de data zich bevindt, anders kan het voordeel van cloudcomputing niet worden benut.” Glasvezel is daarmee de bron van innovatie en efficiënte bedrijfsvoering. “Als een bedrijf gebruik gaat maken van de cloud, is de verbinding de slagader naar de bedrijfsvoering. Als de verbinding verstopt raakt, leidt dat tot een hartinfarct. De verbinding moet altijd werken.” Gekeken naar de doorvoercapaciteit van de huidige technologieën is glasvezel het enige medium dat nu en in de toekomst voldoende capaciteit en snelheid biedt. Glasvezel is daarnaast de enige technologie die dezelfde upload- en downloadsnelheid levert.

Bedrijven komen er in toenemende mate achter welk risico en welke schade downtime met zich meebrengt. Goldblum: “Je kunt je geen downtime veroorloven. Daardoor zie je dat er nu naar keyvestigingen en datacentra bijvoorbeeld redundante lijnen worden aangelegd. Zeker bij het mkb zien we hier een toenemende vraag.”

 

Netwerkbeschikbaarheid

Nederland heeft ongeveer 70.000 bedrijven met vijf of meer werkplekken. Ongeveer de helft daarvan heeft een glasvezelaansluiting; de andere helft nog niet. “Dat is ons potentieel”, glimlacht Goldblum, “dat nog moet worden aangegraven. Letterlijk.”

Voorheen werd door bedrijven vooral gekeken naar de kosten van een dataverbinding. Goldblum en Oskam adviseren ondernemingen om vooral te kijken naar de totale kosten en daarin ook het financiële risico van downtime mee te nemen. “Het kan goed zijn dat je dan goedkoper uit bent met een dure verbinding”, zegt Oskam. Was de internetverbinding vroeger de sluitpost van de begroting, nu wordt die steeds belangrijker. Als een bedrijf veel bandbreedte nodig heeft voor het transport van data, is glasvezel per definitie de juiste oplossing. Goldblum: “Als de dataverbinding voor jouw bedrijf belangrijk is, is glasvezel de enige logische oplossing.”

Veel mensen weten niet dat glasvezelverbindingen van levensbelang zijn voor mobiele-telecomoperatoren. Zo is Eurofiber begonnen met de aanleg van glasvezel naar de masten van T-Mobile en andere operatoren. “Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar juist door de toename van het gebruik van data op mobiele telefoons stijgt de vraag naar glasvezel”, zegt Oskam. “Het hoogwaardige mobiele netwerk van de toekomst bestaat uit een fijn vermaasd glasvezelnetwerk waar een aantal intelligente antennes op staan.”

Ontwikkelingen als cloudcomputing en Het Nieuwe Werken zorgen voor een nauwelijks te stillen breedbandhonger in de markt. De mobiele-telecomproviders kunnen alleen met glasvezel in hun groeiende capaciteitsbehoefte voorzien. Hoogwaardige glasvezelverbindingen vormen in toenemende mate de slagader van de economie. “Ons bedrijfsmodel sluit naadloos aan op deze ontwikkelingen”, glimlacht Oskam. “Wij zien de toekomst van Eurofiber met veel vertrouwen tegemoet.”

Glasvezel voor snelheid en kostenbesparing

Recente stories