Dat kan niet. Dat kan Welten.

Welten is marktleider in het opleiden en detacheren van financieel professionals voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Het bedrijf, dat duizend mensen in dienst heeft, speelt met innovatieve en mensgerichte oplossingen in op de behoeften binnen de financiële sector.

De financiële sector staat aan de vooravond van een cultuuromslag. Larry van der Schoor, commercieel bestuurder van Welten, voorziet een ontwikkeling naar een moderne vorm van ambachtelijk bankieren en verzekeren. “We keren terug naar de kern. De waan van de dag gaat plaatsmaken voor rust, reinheid en regelmaat. Alle technische foefjes zullen bijvoorbeeld verdwijnen. Dat klinkt misschien saai, maar het wekt wel vertrouwen als je de consument in gewoon Nederlands duidelijk kunt maken wat een verzekering of belegging precies inhoudt.

Bij Welten werken we al aan dit ambachtswerk, zodat we samen met onze klanten deze kentering gestalte kunnen geven.” Ondanks de lastige markt realiseerde Welten vorig jaar een omzet van meer dan 72 miljoen, een groei van tien procent. De stijging is vooral te danken aan de samenwerking met klanten op resultaatprojecten. “We stellen daarbij niet alleen van tevoren een totaalprijs vast, maar maken ook heldere afspraken over doelstellingen en deadlines”, vat Van der Schoor samen. “Of we het project vervolgens laten slagen met tien of dertig mensen, is aan ons. We verstaan echter ons vak, dus durven we ons ook bij lastige klussen aan resultaat te committeren.”

Harmonicaorganisaties

Als voorbeeld noemt Van der Schoor de woekerpolisproblematiek. Volgens hem gaat het organisaties erg veel tijd en mankracht kosten als ze deze zelf willen afhandelen. “Wij bieden hiervoor als alternatief een compleet programma aan”, vertelt hij. “Onze mensen zijn de afgelopen maanden tot in detail getraind op de technische en communicatieve vaardigheden waar deze ingewikkelde materie om vraagt. Dergelijke resultaatprojecten sluiten aan bij de trend dat financials hun statische organisatie meer met het marktvolume willen laten meeveren. Uit ons onderzoek blijkt dat het merendeel van onze klanten verwacht om over twee jaar zo’n twintig tot dertig procent aan flexibele capaciteit nodig te hebben. In samenwerking met Welten kunnen zij die fluctuaties in het marktvolume beter opvangen.” Ook bij het werken aan innovatie biedt Welten resultaatprojecten aan. “We zitten steeds vaker met onze relaties aan de tekentafel”, legt Van der Schoor uit. “Door de onzekere markt maken banken, verzekeraars en in toenemende mate pensioenfondsen graag gebruik van onze flexibele teams. Als een nieuw ontwikkeld product aanslaat, kan onze klant ervoor kiezen om de dienstverlening alleen of samen met ons verder vorm te geven. Lukt het niet, dan schrijven wij een deel van de researchkosten af als ondernemersrisico.”

Verfrissing

Behalve de kredietcrisis hebben ook recente reorganisaties en vacaturestops een wissel getrokken op de veerkracht binnen financiële bedrijven. “Bij veel werknemers is er sprake van mentale vermoeidheid”, constateert Van der Schoor. “Juist nu hebben organisaties behoefte aan nieuw elan. Welten kan hen hierbij helpen. Als onze teams een tijdje bij een bedrijf hebben gewerkt, zie je daar weer frisheid ontstaan. Dat heeft deels te maken met het werkplezier dat we uitdragen, maar ook met het elkaar aanspreken op resultaten. Het is gebleken dat een opdrachtgever 10 tot 15% meer productiviteit uit zijn individuele werknemers haalt als hij met ons heeft samengewerkt.” Voor individuele professionals die hun loopbaan nieuw leven in willen blazen, biedt Welten carrouselprojecten. “Te denken valt bijvoorbeeld aan specialisten die na tien jaar wat meer afwisseling in hun werk willen”, licht Van der Schoor toe.

Investeren in mensen

“We brengen deze mensen een bepaalde periode in een carrousel, zodat ze op interimbasis bij verschillende financiële instellingen aan de slag gaan. Na verloop van tijd bruisen de professionals weer van vitaliteit. Uiteindelijk kiest een deel van hen er zelfs voor om flexibel te blijven werken. Anderen keren juist weer helemaal opgefrist terug naar hun oude baan.” Met het commissariaat van Erica Terpstra straalt Welten uit dat een winnaarsmentaliteit en een mensgerichte attitude goed samengaan. “We leggen al zeventien jaar de nadruk op groei in kennis, kunde én intermenselijke vaardigheden”, verklaart Van der Schoor. “Dit zal niet anders zijn bij de Financial Academy. Zo willen we zelfs in deze roerige markt nieuw talent blijven binden. De komende generaties studenten en afgestudeerden laten zich bij hun keuzes immers niet alleen maar leiden door de namen van grote multinationals. Ze willen het beste uit zichzelf halen en weten dat ze daarvoor bij ons aan het juiste adres zijn.” Behalve in Nederland biedt Welten ook in Suriname uitstekende carrièrekansen. Het bedrijf zal binnenkort in Paramaribo een servicecentrum openen. “Hiermee bieden we onze Nederlandse relaties hoogwaardige en kostenefficiënte servicemogelijkheden”, licht Van der Schoor toe. “Belangrijk is echter ook dat we voor deze vestiging Surinaamse studenten en afgestudeerden opleiden volgens de Welten-standaard. Een aantal van hen heeft vorig jaar een leer- en werktraject afgelegd bij vooraanstaande financiële bedrijven in Nederland. Met deze vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen dragen we bij aan de ontwikkeling van Suriname.”

Dat kan niet. Dat kan Welten.

Recente stories