Altran (voorheen Nspyre): Zelfstandig, wedbaar en snel

TASK24 is een relatief jong bedrijf met desondanks een rijke historie en veel ervaring. Ontstaan uit de afdelingen Technical Automation van zowel ordina als ATOS, mag TASK24 zich sinds afgelopen zomer in alle opzichten geheel Autonoom noemen. “Een boeiende reis”, noemt CEO Philip van blanken de verzelfstandiging.

TASK24 is specialist op het gebied van technische automatisering. “Dan gaat het met name om software in bedrijfskritische omgevingen waar het realtimekarakter een essentiële rol speelt”, legt Van Blanken uit. Technische automatisering is ruwweg onderverdeeld in de ontwikkeling van embedded software enerzijds en industriële automatisering anderzijds. “Het leuke van ons vakgebied is dat in het dagelijks leven te zien is wat we doen.” Zo is het bedrijf betrokken bij het ontwerp en de realisatie van software voor onder meer railinfrastructuur, beveiligingstoepassingen in tunnels, productieautomatisering en systeemontwikkeling voor de grootste fabrikant van chipmachines. De dienstverlening van TASK24 omvat het hele spectrum van ontwerp, ontwikkeling, implementatie en testmanagement tot projectmanagement, consultancy en het beheer van software. Vooral naar dat laatste ziet het bedrijf een stijgende vraag. “Vorig jaar is die dienstverlening in omvang verdubbeld, en we hebben de ambitie om dat dit jaar ook te doen.” Op 1 augustus 2008 werd TASK24 officieel opgericht, toen Ordina zijn activiteiten op het gebied van technische automatisering (TA) verkocht aan investeerder Gilde. In diezelfde periode werden gesprekken gevoerd met Atos over de overname van hun TA-divisie, die op 1 januari 2009 beklonken werd. Daarmee groeide het bedrijf ineens van 350 naar 550 medewerkers. Sinds de zomer van 2009 is TASK24 volledig los van beide moederbedrijven. “Die zelfstandigheid is spannend”, zegt Van Blanken. “Medewerkers krijgen daar energie van. In een nieuw, jong bedrijf is de besluitvorming merkbaar sneller. Het is prachtig om te zien wat sommige mensen hier met weinig middelen voor elkaar krijgen. Dat doet niet onder voor andere grote werkgevers. Daardoor zijn we nu veel wendbaarder en sneller.”

Decentrale opzet

Het bedrijf kent een decentrale opzet met vier regio’s die allemaal een grote mate van zelfstandigheid hebben. “Ik wil het ondernemerschap zo laag mogelijk in de organisatie leggen”, legt Van Blanken uit. De keuze voor regio’s met een eigen kantoor en eigen verantwoordelijkheid is geïnspireerd op het celdelingsprincipe dat Eckart Wintzen bij Van Blankens oud-werkgever BSO invoerde. “We zitten nu midden in een cultuurverandering door het samenvoegen van de twee bedrijven waaruit TASK24 is ontstaan. Een van de zaken die we in dat kader hoog in het vaandel hebben staan is transparantie. Zo hebben onze professionals een persoonlijk dashboard op ons intranet, waarop direct te zien is welke omzet zij gedraaid hebben, wat de eigen kosten zijn en welke toegevoegde waarde hij of zij dus heeft. Ook staan daarop het brutosalaris en het ziekteverzuim. Al die zaken worden afgezet ten opzichte van de eigen peergroup, maar ook ten opzichte van de regio en van TASK24 als geheel. Doordat alles zo open is, merk ik dat mensen ‘drive’ en energie krijgen. Alles is bespreekbaar. Het is spannend om dat op deze manier te doen, maar het levert veel op.” TASK24 wil uitstralen dat het bedrijf passie heeft voor technologie en wat dat betekent voor de mens, de maatschappij en het bedrijfsleven. Van Blanken: “Ik ben trots op onze technisch specialisten. Het stereotiepe beeld van een techneut die alleen met computers bezig is, klopt van geen kant. Onze mensen zijn heel sociaal vaardig en scoren op toegankelijkheid en mondigheid vaak hoger dan niet-technische professionals in de IT. Het zijn authentieke mensen.” Naast transparantie kent TASK24 ook een managementdevelopmentprogramma. Managementpotentials worden er actief bij betrokken en klaargestoomd voor managementfuncties in het bedrijf.

Omzetverdubbeling

TASK24 is actief op vijf markten. “We doen veel voor de vervoer- en inframarkt. Die markt is conjunctuurongevoelig gebleken; de vraag is en blijft op een hoog niveau. Daarnaast zijn we actief op de markt voor energie en utility, die ook niet zo gevoelig is voor de conjunctuur. Als derde is daar de markt defense en security. Denk daarbij aan justitie en politie. Er komt steeds meer technologie in voertuigen en rondom communicatie. We bedienen ook de main ports: het groothavengebied van Amsterdam en Rotterdam. Tot slot de markt food, waar we samen met de klant kijken naar het toevoegen van waarde aan het productieproces. In al die markten gaat het vaak om informatie die realtime beschikbaar moet zijn en om zaken die in beweging zijn”, zegt Van Blanken.

Naast de vijf markten kent TASK24 nog drie key-accounts in de regio Eindhoven: “Drie grote spelers die de technische markt domineren.” In termen van omzetdoelen wil TASK24 in 2013 zijn verdubbeld in omzet en een aanzienlijke winstsprong hebben gemaakt. “Vorig jaar hebben we een keurige winst neergezet, doordat we focus hielden op de markt en fors hebben geïnvesteerd in ons verkoopapparaat”, zegt Van Blanken. “Ik zie het doel van 2013 met vertrouwen tegemoet.” Waar hij het meest trots op is in zijn bedrijf? “De veranderingsbereidheid van de mensen. Het afgelopen anderhalf jaar, met de verzelfstandiging en ontvlechting, hebben veel lenigheid en flexibiliteit gevraagd van de werknemers. Ik heb bewondering voor hoe ze daarmee om zijn gegaan. We hadden ook een ongekend laag verloop. Ik ben trots op mijn mensen; zij zijn het kapitaal van dit bedrijf. Of het nou managers, professionals of secretaresses zijn: er is hier veel werk verzet.”

Altran (voorheen Nspyre): Zelfstandig, wedbaar en snel

Recente stories