RTL Nederland, dat deel uitmaakt van het internationaal opererende Bertelsmann concern, is een belangrijke speler in het Nederlandse medialandschap. In de loop van zijn bestaan is RTL uitgegroeid tot een allround media- en entertainmentbedrijf dat niet alleen marktleider is in de televisiewereld, maar ook een vooraanstaande rol speelt op digitaal vlak.

De mediaonderneming bereikt miljoenen mensen die elke dag opnieuw afstemmen op de huidige zeven televisiekanalen of digitaal kijken wat RTL hen te bieden heeft. RTLXL.nl, Videoland, RTLNieuws.nl en Buienradar.nl bijvoorbeeld zijn uitermate populaire platformen die drukbezocht worden en er voor zorgen dat RTL een toppositie bekleedt op de digitale consumentenmarkt.

Directer contact met publiek

“Wij zijn nu al een aantal jaren bezig om de transformatie naar de digitale wereld serieus op te pakken,” vertelt Arno Otto, Managing Director Digital bij RTL Nederland. “Deze transformatie komt bij ons voort vanuit een offensieve strategie. De onstuitbare opkomst van allerlei digitale devices, zoals smart phones, tablets en netbooks zagen wij als een kans om nog directer met ons publiek in contact te komen. De behoefte van de consument is in de basis niet zo veranderd, maar de technologie maakt meer mogelijk. Je zou kunnen zeggen dat technologie de belangrijkste pijler is geworden. Het maakt onze business complexer, maar daardoor ook leuker. RTL is op de goede weg, maar we beseffen ook dat we nog maar aan het begin staan en nog veel moeten leren.”

Open distributiestrategie

De digitale platformen die RTL heeft opgezet, zijn succesvol gebleken. De content die het bedrijf op zijn websites publiceert zorgt maandelijks voor ruim 100 miljoen online bezoeken. “Ik kan wel zeggen dat dit een niet onaanzienlijk aantal is,” zegt Otto met een tikkie ironie. “We hebben inmiddels dan ook een zeer solide positie verworven in het digitale medialandschap. Primair is dit te danken aan de kracht van onze content, die we veelal zelf ontwikkelen (Zwarte Tulp, Divorce, Familie Kruys), maar ook aan onze open distributiestrategie. Internet stelt ons in staat om onze content aan te bieden op nieuwe schermen en platformen. Die combinatie van lineair en non-lineair joeg veel mediapartijen aanvankelijk angst aan. De vrees voor kannibalisatie was echter onterecht. Het kan in de praktijk prima naast elkaar bestaan en elkaar versterken. De totale kijktijd is zelfs significant gestegen, terwijl de tv-kijktijd in de huiskamer stabiel blijft. Er ontstaan alleen maar meer kijkmomenten of zogeheten windows.”

Voor de adverteerder

“Deze ontwikkelingen bieden ook de adverteerder meer mogelijkheden. Televisiereclame op maat, afgestemd op de interesses van de kijker,” zo voorspelt Arno Otto. Lezers en kijkers van online media krijgen nu al reclame voorgeschoteld die past bij hun profiel. “Alles draait om de wensen van de consument”, benadrukt hij. Zodra de techniek het toelaat hoeft de kijker niet langer genoegen te nemen met ‘one size fits all’, dezelfde commercial voor iedereen. “En daarom”, zegt Otto, “investeert RTL volop in een ‘ecosysteem’ voor slimme advertenties.  Eerst voor het web, en op termijn ook voor tv. De overname van SpotXchange was dan ook een heel belangrijke stap voor RTL.” Otto besluit met: “We moeten de zaken die heel lang gewoon waren voor mediabedrijven fundamenteel anders durven benaderen. Niet in aparte labels denken, maar de samenhang zien. Alleen zo blijven mediabedrijven relevant in onze sterk veranderende markt.”

www.rtlxl.nl

Recente stories