Vertrouwenspartner met visie

Voor Ictivity staat een objectieve en rendabele dienstverlening centraal. Met consultancy en managed services neemt het klanten alle ICT-zorgen over beschikbaarheid en continuïteit uit handen. Door tijdig technologische vernieuwingen te signaleren, loopt Ictivity voorop bij het vertalen van innovatie naar een gebruikersvriendelijke ICT-omgeving.

Ictivity voorziet in objectieve adviesen implementatiediensten op ICTgebied. Het bedrijf beschikt over een sterke marktpositie in de non-profitsector en in het segment van bedrijven die met een eigen ICT-omgeving honderd tot vijftienhonderd werkplekken ondersteunen. “Het enige wat telt, is klanten de juiste oplossing leveren”, vat directeur Geert Visser de onafhankelijke rol van zijn onderneming samen. “Het maakt ons daarbij niet uit welke partij uiteindelijk de ICT-producten verzorgt, zolang die maar maximaal presteert binnen de vastgelegde normen. We merken dan ook dat klanten ons echt als vertrouwenspartner ervaren.” Door niet als reseller op te treden, kan Ictivity bovendien de marktontwikkelingen op de voet volgen. Het bedrijf houdt daarom zijn kennis zowel in de breedte als in de diepte op peil. “Voor onze medewerkers hebben we een uitgebreid en professioneel trainingsprogramma opgezet”, licht Visser toe. “Zo blijven we voor onze opdrachtgevers in staat om uit de vele mogelijke oplossingen steeds weer de meest passende en rendabele samen te stellen.”

Resultaatgericht uitbesteden

De kredietcrisis noodzaakt veel bedrijven om zich te focussen op hun corebusiness. Daarbij houden ze een facilitaire voorziening als ICT kritisch tegen het licht. “Activiteiten die niet direct bijdragen aan efficiency of productiviteit worden steeds vaker uitbesteed”, signaleert Ed Holtzer, die binnen Ictivity eindverantwoordelijk is voor managed services. “Deze ontwikkeling wordt versterkt door de groeiende complexiteit van ICT-systemen. Er zijn te weinig specialisten voor beschikbaar, zodat minder kapitaalkrachtige instellingen en bedrijven de relevante vacatures nauwelijks ingevuld krijgen. Met als gevolg dat hun projecten niet van de grond komen of suboptimaal beheerd worden.”

Door de vele technische verfijningen is outsourcement voor deze bedrijven echter een betaalbaar alternatief geworden. “Uitbesteden verhoogt het niveau en rendement van een interne ICT-afdeling”, stelt Holtzer. “Het voorziet bijvoorbeeld in de mogelijkheid om de ICT-kosten over een bepaalde periode te begroten. Daarnaast krijgen managers meer inzicht in de manier waarop ICT de business moet ondersteunen, zodat ze deze kennis gerichter vertalen naar partijen die services leveren. Voor veel organisaties is deze groei echter een hele stap; ze zijn nog gewend vanuit operationele kaders te denken. We kunnen hen via onze dienstverlening daarin vooruithelpen.” Ictivity voorziet sinds ruim een jaar in managed services. Het bedrijf adviseert daarmee klanten over outsourcement, maar verzorgt ook migratietrajecten, virtualisatie, het hosten van applicaties en uiteindelijk het beheer van extern geplaatste ICT-activiteiten. “Kort gezegd: we ontzorgen de klant”, licht Holtzer toe. “We fungeren als aanspreekpunt en garanderen een tevreden eindgebruiker. Daarbij committeren we ons voor een vaste prijs aan het afgesproken resultaat.

Of er nu twee of acht uur in het verhelpen van een storing gaat zitten, het kostenplaatje blijft voor de klant zoals afgesproken. Bovendien bekijken we periodiek samen met de klant of de ICT nog steeds de business optimaal ondersteunt. De praktijk heeft geleerd dat je soms bepaalde services aan moet passen, zodat een bedrijf met de ontwikkelingen in de markt mee kan groeien. Het realiseren van die flexibiliteit beschouwen we als prioriteit binnen onze managed services.”

Open standaard

Opensourcetoepassingen zijn in opkomst. Zo stimuleert de overheid haar organisaties inmiddels om ook licentievrije software in aanbestedingen mee te nemen. “Deze markt is de laatste jaren in hoog tempo geprofessionaliseerd”, constateert Visser. “Je hebt nu enkele grote partijen die gebruikersvriendelijke software bieden, eventueel in combinatie met betaalde support. En uiteraard krijgen technici de broncode, zodat je applicaties relatief makkelijk met elkaar kunt koppelen. Die flexibiliteit is echt een verademing.” Ictivity loopt in Nederland voorop als het gaat om open source en het specifieke programma- en projectmanagement dat nodig is voor de succesvolle implementatie ervan. Zo heeft het bedrijf de afgelopen twee jaar voor de gemeente Amsterdam een open desktop ontwikkeld met een onder GPL-voorwaarde geschreven techniek. “De gemeenteraad heeft in november 2008 zijn goedkeuring over de invoering van de open desktop gemeentebreed uitgesproken”, vertelt Visser.

“De komende drie jaar gaan ze tienduizend Microsoft-werkplekken vervangen. Dit is een gigantisch migratietraject. Om de investeringskosten te spreiden kun je een vervanging naar open standaard overigens ook in verschillende stappen doen, bijvoorbeeld door als eerste met je e-mailapplicatie te beginnen. We hebben bij meerdere klanten al bewezen dat dit proces geen risico’s met zich meebrengt. Bovendien kunnen we onze opendesktoptechniek op vele platformen aanbieden, van SUSE tot Red Hat of Ubuntu.” Alsof het Amsterdamse project nog niet innovatief genoeg is, zal Ictivity de opendesktopomgeving ook nog eens online gaan aanbieden. “Steeds meer bedrijven hebben interesse in een omgeving op basis van DaaS – ofwel desktop as a service”, vertelt Visser. “Je betaalt alleen een maandbedrag en hebt verder nergens omkijken naar, mede omdat de veiligheid en back-ups van je informatie gegarandeerd zijn. We zullen in het komende decennium dan ook een sterke verschuiving in ICT gaan zien van closed source onsite naar open standaard online.”

Vertrouwenspartner met visie

Recente stories