Ruimte voor innovatie

Amsterdam zet vol in op data en digitalisering. Met behulp van een cloudplatform, een agile methodiek en technologieën als AI probeert de gemeente urgente uitdagingen op te lossen. “Als IT’er werk je hier in dedicated communities en krijg je volop kansen om je te ontwikkelen.”

“Onze IT’ers zijn direct betrokken bij maatschappelijke uitdagingen”, zegt Mark Crooijmans, stedelijk directeur DII (Digitalisering, Innovatie & Informatie) en CIO Amsterdam. “Denk aan vraagstukken over mobiliteit, ondermijning en duurzaamheid, maar ook het leveren van maatwerkdienstverlening voor inwoners. Als IT’er draag je bij aan het analyseren van vraagstukken, aan de praktische uitwerking van beleidsdoelstellingen en het slimmer uitvoeren van processen. Je werkt hierbij nauw samen met mensen uit de business en met bestuurders. Kortom: je doet relevant werk in een veelzijdige en inspirerende omgeving.”

Ruimte voor innovatie

Agile

“Recent zijn we overgestapt naar Azure, de cloudoplossing van Microsoft”, zegt Crooijmans. “Momenteel voeren we, net als op veel plekken in het bedrijfsleven, een agile werkwijze door. Dit betekent dat IT’ers in multidisciplinaire teams werken. Ze krijgen daarbij de ruimte om de best passende oplossing te vinden: een belangrijke voorwaarde om met innovatieve ideeën te komen. Bovendien hebben deze teams het mandaat om beslissingen te nemen, zodat oplossingen snel kunnen worden gerealiseerd – mits ze binnen de wettelijke regelgeving vallen natuurlijk.”

‘We bedenken hier oplossingen die nationaal en internationaal navolging vinden’

Pionieren

“Een voorbeeld van zo’n experiment is de inzet van Computer Vision, een AI-algoritme dat camerabeelden uit de openbare ruimte analyseert”, zegt Crooijmans. “Deze technologie is niet zonder privacyrisico, want je moet iedereen die op de foto staat in gelijke mate onherkenbaar maken. Ons IT-team is er als een van de eerste in geslaagd om dit te realiseren. Zo kunnen we nu aan de hand van camerabeelden snel handelen als er bijvoorbeeld ergens afval langs de weg ligt. Als lid van de Cities Coalition for Digital Rights is het ons doel om democratisch en transparant te digitaliseren. Dit lukt niet altijd in één keer. Zo hebben we na een audit enkele verbeteringen doorgevoerd in ons openbare algoritmeregister. Ik zie dit als een leerproces. Door hier zorgvuldig mee om te gaan, creëren we een omgeving waarin oplossingen worden bedacht en uitgeprobeerd die nationaal en internationaal navolging vinden.”

Recente stories