In Zwolle lachen de robots terug

De ruimte voor groei verschuift in Nederland van de Randstad naar het oosten. Toplocatie is Zwolle, waar de kennisindustrie al honderden productiebanen terughaalde naar Europa. De unieke samenwerking tussen maak- en creatieve sector, met integratie van 60.000 studenten in toegepaste kennis, versnelt de innovatiedrift. “In Perron038 maken we de toekomst.”

In Zwolle lachen de robots terug

Het Zwolse innovatiedistrict in de Spoorzone telt maar liefst honderd hectare. Perron038 is daarin de centrale plek waar studenten, creatieven, technici en onderzoekers elkaar ontmoeten. Het succes breidt zich uit als een olievlek. Burgemeester Peter Snijders is trots op het initiatief: “We maken hier impact voor heel Nederland. Cruciaal is de Zwolse manier van zakendoen: de relatie op één, geld verdienen op twee.”
De Zwolse economie behoort (met ruim 100.000 banen op 130.000 inwoners) tot de top. Dankzij de creatieve maakindustrie in de Spoorzone en prima verbindingen: Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland.

‘Zwolse aanpak biedt ook kansen voor e-commerce en smart living’

Robothond

In de bedrijfsruimte van Perron038 maakt robothond Spot zijn dagelijkse rondje. Studenten zwaaien hem toe. Spot is de jongste aanwinst. Ondernemer Arend van der Sluis, Tembo: “Dit robothondje mixt robots en mensen veel beter dan zijn voorgangers. Wij zijn early adopters; studenten ontwikkelen hier applicaties voor Spot. Daarmee maken we de toekomst.” Machineontwikkelaar Tembo is een van de drie founders van Perron038; de andere twee zijn Wadinko en machinebouwer AWL. “Mijn internationale klanten zijn enthousiast over de manier waarop mensen elkaar hier inspireren”, zegt Van der Sluis. “Economie, cultuur en onderwijs vormen een succesvol ecosysteem. Alles draait om kennis delen, met vertrouwen als basis. In deze broedplaats maken bedrijven volop gebruik van jong talent en bieden jongeren een passende toekomst.”

Mentaliteit

Zwolle ligt centraal: binnen een uur zijn het westen en noorden filevrij bereikbaar. Ook de werkmentaliteit is onderscheidend. Wethouder René de Heer: “Daarom koos Wehkamp nadrukkelijk voor Zwolle en niet voor de Randstad. Vitens overwoog een hoofdkantoor in Utrecht, maar koos voor Zwolle vanwege de beschikbaarheid van hooggekwalificeerd personeel.”
De geaardheid van de Zwollenaar is anders. De Hanzestad kenmerkt zich door de menselijke maat. “De mensen kijken naar elkaar om. Zwolle staat onder de grote steden op één in goede doelen, vrijwilligers en onderling vertrouwen. Dat voel je overal in de stad, en die betrokkenheid zie je ook op de werkvloer. Samen oplossen is hier het credo”, zegt de burgemeester.

Studentenstad

Zwolle is een echte studentenstad. De kruisbestuiving van 60.000 studenten en het bedrijfsleven functioneert in de Spoorzone prima. René de Heer: “We tellen acht grote praktijkgerichte onderwijsinstellingen, vier mbo’s en vier hbo’s. Die combinatie is ideaal, met studenten voor bijvoorbeeld ontwikkeling én onderhoud van robots.” Rondom de vele zorginstellingen in Zwolle kreeg health innovation met hulp van bedrijven en onderwijs een impuls. Een ander voorbeeld is upcycling van plastics. “Daar werken ze aan de ontwikkeling en productie van bijvoorbeeld plastic fietspaden. ’s Werelds eerste polypropyleen fietspad ligt hier”, glundert De Heer. “We zetten de maakindustrie, onderwijs en cultuur bijeen, waardoor talrijke nieuwe ideeën ontstaan. Daarbij is zeker ook ruimte voor nieuwe marketing- en adviesbureaus.”

Topkoks

Een aantrekkelijk woon- en leefklimaat voor werknemers is tegenwoordig een belangrijke vestigingsfactor. “Tien jaar geleden gaven we onze binnenstad de hoogste prioriteit. We wilden tot de beste van het land behoren en dat is ons gelukt. Na Amsterdam heeft Zwolle nu de beste binnenstad van Nederland, met wel de lusten, maar niet de lasten. Op elke hoek van elke straat is een café en pleinen met auto’s zijn vervangen door gezellige terrasjes. Het is hier schoon en veilig. Winkelen is top en er is altijd wat te doen”, vertelt de wethouder trots.
Snijders refereert aan het groen net buiten de stad. “Zwolle telt een groot aantal fietsroutes. Je bent in tien minuten in de natuur. Dat maakt Zwolle tot wereldfietsstad.” Het gevolg? Een groeiend aantal mensen is in Zwolle komen wonen. Snijders: “Terugkeerders, maar ook uit de Randstad. In een uurtje ben je weer in Amsterdam. Ook de vestiging van topkoks heeft een aanzuigende werking. Zo ook Museum de Fundatie en boekhandel Waanders in de Broerenkerk. Beide behoren inmiddels tot de landelijke top.”

E-commerce

De Spoorzone in Zwolle biedt volop perspectief voor kennisintensieve bedrijven, zegt wethouder De Heer. Dat dankt het aan samenwerking tussen start-ups, adviseurs, bedrijven én het studentenpotentieel. Ondernemer Van der Sluis hoopt op meer initiatieven zoals smart industry. Hij ziet kansen voor dezelfde formule in smart living (samen met de bouwindustrie) en in e-commerce, met online warenhuis Wehkamp als grote speler. De Heer: “De vestigingsruimte is hier betaalbaar. 20 tot 100 m² kan, maar ook enkele hectares. En minstens zo belangrijk: de kwaliteit van leven is in Zwolle uitstekend!”

In Zwolle kan het nog

Recente stories