Geïntegreerde adviezen basis voor vertrouwensrelaties

Boekel De Nerée behoort tot de Nederlandse top op het gebied van zakelijke juridische dienstverlening. Na een periode van heroriëntatie investeert het kantoor volop in internationale groei, onder meer door een kantoor in Londen te openen. Ongewijzigd is de onafhankelijkheid van Boekel De Nerée.

Boekel De Nerée behoort tot de Nederlandse top van de onafhankelijke juridische dienstverleners. Die positie werd onlangs bevestigd door de Legal 500, het jaarlijkse wereldwijde onderzoek naar de kwaliteit van juridische dienstverleners. In de sectoren Vastgoed en Mediation kreeg het kantoor de hoogste noteringen. Ook in andere categorieën behield Boekel De Nerée hoge posities. Die hoge waardering stemt tot tevredenheid bij Hester Uhlenbroek, managing partner van Boekel De Nerée. “Temeer daar we een periode van heroriëntatie achter de rug hebben. Wij hebben in deze periode bewust keuzes gemaakt voor de juridische gebieden waarin we actief willen zijn.” De bijsturing die Boekel De Nerée achter de rug heeft, is het gevolg van veranderende behoeften bij zakelijke cliënten. “Internationaal ontwikkelt de juridische dienstverlening zich erg snel. Dat geldt ook voor de behoeften van onze internationale cliënten. Om voor hen een gelijkwaardige partner te kunnen blijven, moeten wij meebewegen.”

Wouter Jongepier, partner en lid van de raad van bestuur van Boekel De Nerée, valt haar bij: “De juridische dienstverlening evolueert voortdurend. Vijftien jaar geleden waren advocatenkantoren een combinatie van individuele praktijken. De onderlinge samenwerking beperkte zich tot praktische onderwerpen. Dat kan tegenwoordig niet meer. De juridische wereld is daarvoor te ingewikkeld geworden. Zakelijke cliënten hebben behoefte aan geïntegreerde adviezen.”

Geïntegreerde adviezen

Om cliënten doeltreffend te kunnen adviseren, is het nodig dat een kantoor kiest voor een aantal elkaar aanvullende juridische specialismen. Voor Boekel De Nerée zijn dat rechtsgebieden als ondernemingsrecht, mergers & acquisitions, banking & finance, vastgoedrecht en arbeidsrecht. “We willen binnen die specialismen de keiharde expertise bieden die nodig is om voor grote organisaties de rol van ‘trusted advisor’ te spelen”, zegt Jongepier. “Het gaat ons namelijk niet om een paar juridische transacties, maar om duurzame vertrouwensrelaties op boardroomniveau.” Hij noemt het voorbeeld van organisaties die onder druk van de economische crisis overwegen om in te krimpen. Dat vraagt om strategische beslissingen waarin de juridische consequenties op zowel korte als lange termijn meegewogen dienen te worden. Boekel De Nerée geeft organisaties in dat soort gevallen een doortimmerd en praktisch advies, rekening houdend met verschillende rechtsgebieden én met de sector waarin de betrokken organisatie actief is. “Aan de ene kant vraagt dat om hoog gespecialiseerde advocaten die uitmuntend op de hoogte zijn van de internationale ontwikkelingen in hun rechtsgebied en die hun bevindingen kunnen combineren”, zegt Jongepier. “Aan de andere kant verwachten onze cliënten dat we hun markt en de ontwikkelingen daarin kennen. Daarom richten we ons nu op een beperkt aantal marktsectoren, zoals financiële instellingen, capital markets, zorg, vastgoed en retail.”

Investeren

Naast de strategische aanpassingen die Boekel De Nerée maakte, blijft een belangrijk aspect ongewijzigd: de onafhankelijke positie van het kantoor. “In tegenstelling tot veel andere Nederlandse kantoren zijn we niet verbonden aan een Angelsaksisch kantoor”, legt Uhlenbroek uit. “Dergelijke allianties lijken gunstig, omdat die garant staan voor opdrachten via partners. Maar zo’n gedwongen winkelnering is lang niet altijd de beste keuze voor cliënten. Die willen in ieder land de best mogelijke juridische ondersteuning. Als ‘free agent’ is Boekel De Nerée voor veel internationale collega’s een interessante partner.

Een aanzienlijk deel van onze omzet komt dan ook van buitenlandse cliënten met een belang in Nederland.” Vaak gaat het daarbij om het inpassen van internationale contracten in de Nederlandse rechtssfeer. Een voorbeeld daarvan zijn arbeidscontracten van Nederlandse vestigingen van Amerikaanse bedrijven. Uhlenbroek: “Het Amerikaanse arbeidsrecht staat toe dat werknemers een drugstest ondergaan. In Nederland kan dat niet. Dan is het voor ons de kunst om iets te bedenken wat in Nederland wel mag en voor zo’n bedrijf acceptabel is.” Om de bereikbaarheid voor internationale cliënten te vergroten, heeft Boekel De Nerée onlangs geïnvesteerd in een vestiging in Londen. “Vooral voor mergers & acquisitions en banking & finance is onze aanwezigheid daar belangrijk. Het verkort de lijnen met onze internationale cliënten aanzienlijk.”

Pragmatisch en doelgericht

Wat Boekel De Nerée aantrekkelijk maakt voor zowel Nederlandse als buitenlandse organisaties is de praktische benadering van het kantoor. “We zijn pragmatisch en doelgericht”, legt Uhlenbroek uit. “We schrijven geen lange adviezen als dat niet nodig is.” Monique de Broekert, directeur bedrijfsvoering bij Boekel De Nerée, vat de mentaliteit van het kantoor samen met het adagium ‘open minded en to the point’. Dit betekent dat Boekel De Nerée voor de nodige versterking van het kantoor mensen zoekt met uiteraard een stevige juridische basis, maar met bovendien de creativiteit en moed om ‘out of the box’ te denken. “Wat dat ondersteunt, is onze vrije atmosfeer. Je moet bij ons hard kunnen werken,” zegt De Broekert, “maar we hebben ook oog voor de balans tussen werk en privé. Mede daardoor is Boekel De Nerée een organisatie waarin mensen van diverse pluimage goed kunnen aarden. Diversiteit zit in onze genen.” Tekenend daarvoor is onder meer dat geen kantoor in Nederland zo’n hoog percentage vrouwelijke partners heeft als Boekel De Nerée.

Geïntegreerde adviezen basis voor vertrouwensrelaties

Recente stories