Een gezonde basis voor de toekomst

Voor 2022 staan het pensioenakkoord en arbeidsongeschiktheid hoog op de agenda van bestuurders. Volgens Stefan Duran van verzekeraar elipsLife vragen deze uitdagingen om een duurzame visie. “Het welzijn van personeel is het fundament van je organisatie.”

Een gezonde basis voor de toekomst

ElipsLife is een verzekeringsmaatschappij die zich richt op de b2b-markt. “We zijn gespecialiseerd in verzekeringsproducten die de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid en overlijden dekken”, zegt Stefan Duran, Head Sales Benelux. “Ons klantportfolio bestaat uit bedrijven, instellingen, overheden en pensioenfondsen. Onze strategie is gericht op de duurzame inzetbaarheid van werknemers: dat is de sterkste troef van bedrijven.”

‘Maak werk van het pensioenakkoord en het welzijn van je personeel’

Visie op pensioen

“De start van het nieuwe pensioenstelsel mag dan uitgesteld zijn, toch raad ik werkgevers aan om er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan”, zegt Duran. “Verdiep je uitgebreid in de materie en ontwikkel er een goede visie op. Zo kom je goed beslagen ten ijs als je op zoek gaat naar het juiste pensioencontract voor de toekomst, maar ook als je met je personeel en sociale partners over dit onderwerp praat. De ervaring heef geleerd dat de overgang van een garantiepensioen naar een beschikbare-premiemodel best stressvol kan zijn. Werknemers geven een bepaalde zekerheid op, ook moeten ze keuzes maken die belangrijke gevolgen voor hun financiële toekomst hebben. Geef je personeel dus de tijd om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wacht niet tot het laatste moment, want dit kan leiden tot ontevredenheid op de werkvloer. Bovendien kan het financiële consequenties hebben als je niet op tijd aan de wetgeving voldoet.”

Extra focus op arbeidsongeschiktheid

Volgens Duran zal de bovengemiddeld hoge arbeidsongeschiktheid ook in 2022 aanhouden of zelfs stijgen. “COVID-19 speelt hier een grote rol in”, zegt hij. “Bij sommige werknemers leidt het tot langdurige uitval door klachten als vermoeidheid of een verminderd cognitief functioneren. Ook indirect speelt COVID-19 een rol, want werknemers zijn gemiddeld langer ziek. Hun herstel wordt vertraagd door het zorginfarct in ziekenhuizen of omdat het UWV een achterstand heeft opgelopen bij de WIA-keuringen. Ik zou werkgevers dan ook op willen roepen om het heft in eigen hand te nemen door nog meer te investeren in ziektepreventie en re-integratie. Creatief maatwerk vormt hierbij de sleutel om de arbeidsproductiviteit en het welzijn van werknemers op peil te houden.”

Recente stories