‘Een biotoop voor innovatie’

Aantrekkelijk werk met grote maatschappelijke impact: dat kenmerkt digitalisering bij de gemeente Amsterdam, zegt CIO Mark Crooijmans.

‘Een biotoop voor innovatie’

“Vroeger waren we een traditionele IT-afdeling, sterk gericht op de ondersteuning van allerlei gemeentelijke processen. Dat is veel rijker geworden door allerlei nieuwe ontwikkelingen”, zegt CIO Mark Crooijmans van de gemeente Amsterdam. “Natuurlijk blijven we die reguliere IT-ondersteuning bieden. Maar we hebben inmiddels de stap naar de cloud gezet en beschikken over moderne technologie om dit goed te kunnen doen. Nu innovatie, data en traditionele IT onder één dak zijn gebracht, kunnen we veel meer impact hebben.”

Data staan daarbij centraal, bijvoorbeeld om armoedebestrijding tegen te gaan. Crooijmans: “Op basis van data kunnen we analyseren hoe effectief de vele gemeentelijke regelingen zijn. En op grond daarvan kunnen we adviseren hoe de gemeente armoede beter kan bestrijden.”

‘Met innovatie, data en traditionele IT onder één dak hebben we veel meer impact’

De digitale voordeur

Daarnaast richt de gemeente Amsterdam zich ook steeds meer op de ontwikkeling van nieuwe diensten. Crooijmans spreekt zelfs van een ‘biotoop voor innovatie’. Zo werkt Amsterdam aan een zorgplatform, de ‘digitale voordeur’. Straks kunnen mensen hiermee makkelijk passende hulp vinden, terwijl zorgverleners worden ontlast. “Met name huisartsen, die nogal eens worden overspoeld met vragen.”

Innovaties waarvan Amsterdam aan de wieg heeft gestaan, worden elders overgenomen. Crooijmans noemt het algoritmeregister. Ontwikkeld in Amsterdam, maar inmiddels landelijk ingevoerd, zodat burgers kunnen zien hoe overheidsdiensten data en AI toepassen. Een mooi voorbeeld van een dienst met grote maatschappelijke impact, die uitstijgt boven ‘het Amsterdamse’.

Agile werken

Amsterdam ontwikkelt veel van zijn digitale diensten samen met externe partijen, zowel met start-ups als met commerciële partijen, non-profitorganisaties en andere overheden. Intern heeft de gemeente het traditionele top-down werken volgens de watervalmethode ingeruild voor het opgavegerichte en wendbare agile werken. “Veel effectiever dan wanneer je als IT-afdeling op eigen houtje een product ontwikkelt”, aldus Crooijmans. “En het is ook veel leuker om met de business samen te werken, en om er keer op keer aan te worden herinnerd hoe belangrijk jouw werk is.”

Recente stories