Duurzaam hout voor de chemische industrie

Samen met ’s werelds eerste ‘groene’ houtzagerij wil Staatsbosbeheer hout uit eigen bossen duurzamer verwerken. Het doel is om het bezaagde hout te gebruiken in de bouw. Zaagsel, schors en spaanders kunnen ook een circulaire hernieuwbare grondstof zijn voor biopolymere plastics.

Duurzaam hout voor de chemische industrie

Staatsbosbeheer wil af van de verbranding van resthout. Kern van de oplossing is een innovatieve methode om houtvezel chemisch te ontsluiten. Dit wil zeggen dat aan zaagsel, schors en chips natuurlijke suikers worden onttrokken die kunnen dienen als grondstof voor biopolymere plastics.

‘Als bosbeheerder willen wij een positieve ecologische footprint achterlaten’

Zwier van Olst, hoofd Markt en Ontwikkeling van Staatsbosbeheer: “De vezels in hout zijn opgebouwd uit suikerverbindingen, cellulose. Die kun je uit elkaar halen om er nieuwe structuren van te maken voor kunststof. Deze plastics zijn sterker dan petflessen, laten geen lucht door en zijn makkelijker te recyclen. Voor de suikers waar biobased chemicaliën van worden gemaakt, zijn nu nog suikerbieten nodig. Voor woodbased biopolymeren hoef je geen landbouwgewassen te gebruiken en ga je niet in concurrentie met voedselproductie. Hout als brandstof voor energieopwekking is een eindige zaak. Door innovaties te faciliteren proberen we het in hout opgeslagen CO2 zo lang mogelijk in hoogwaardige producten vast te leggen.”

Klimaatneutraal

De plannen voor de houtzagerij in Delfzijl, die 25 hectare beslaat, zijn vergevorderd. Als de fabriek in 2025 opengaat, komen er ten minste honderd arbeidsplaatsen vrij, verwacht Van Olst. “Tot nu toe moesten onze boomstammen naar Duitsland worden geëxporteerd om daar te worden verzaagd. Dat moet anders. Als bosbeheerder willen wij een positieve ecologische footprint achterlaten.”

De bouw zal de grootste afzetmarkt blijven. Van het geoogste hout uit Nederland wordt 60% verzaagd tot balken, planken en platen. Ook de slechtere kwaliteit boomstammen vindt nu zijn weg in OSB-platen (gemaakt van verlijmde houtsnippers) en isolatieplaten (van gras, riet en houtdeeltjes). De chemische industrie kan straks kunststoffen maken uit deze biobased grondstoffen. Zo blijft hout de belangrijkste grondstof voor een klimaatneutrale wereld.

Geen beton of staal

“Van de 200.000 tot 300.000 kubieke meter hout die we jaarlijks oogsten leggen we 250.000 ton CO2 vast. Door geen beton of staal in de bouw te gebruiken, bespaar je nog eens een factor 8 tot 20 aan CO2-uitstoot. Het ultieme doel is dat we volledig circulaire materialen gebruiken die ook in de eindfase hergebruikt kunnen worden. Dan leg je de CO2-opslag in het hout voor de eeuwigheid vast.”

Recente stories