Ambitieuze beurshandelaren op gymschoenen

Gymschoenen, geen driedelig pak. Een jong team met veel nationaliteiten en een huizenhoge ambitie. Optiver is een eigenzinnig handelshuis met een sterke focus op onderzoek en technologie. Een aantrekkelijke werkgever voor jong talent uit binnen- en buitenland, dat al vroeg wordt gescout.

Ambitieuze beurshandelaren op gymschoenen

Optiver werd ruim dertig jaar geleden opgericht in Amsterdam als single trader op European Options Exchange (EOE). Inmiddels is het een internationaal opererende elektronische ‘marketmaker’ met vestigingen in Chicago, Sydney, Londen, Shanghai en uiteraard Amsterdam. “Als marketmaker is het onze verantwoordelijkheid om de liquiditeit te verbeteren in de markt”, zegt Denny Man, die al vijf jaar werkt als handelaar bij Optiver. “Zelfs in zeer hectische marktomstandigheden blijven wij handelen. Dit stelt beleggers beter in staat om hun risico’s te beheersen en kansen in de markt te benutten.”

Volgens Man nemen ‘Optiverians’ verantwoordelijkheid, werken ze nauw samen met een gezamenlijk doel om de markt te verbeteren, zijn ze open en eerlijk, en tot slot ook bescheiden. Optiver is een ‘down to earth’-bedrijf, waar je niet strak in het pak op je werk hoeft te verschijnen, zoveel is meteen duidelijk.

Afstudeerders

Veel recruitment vindt al plaats in de afstudeerfase. Voor toptalent moet je er als recruiter immers op tijd bij zijn, want anders gaat een concurrent met de beste nieuwe mensen aan de haal. “Er wordt inderdaad actief geworven op de campus”, weet Man uit eigen ervaring. “Er wordt breed gezocht naar talent, want hier werken naast econometristen ook natuurkundigen en engineers. Van belang is dat je heel erg goed bent in cijfers. Daarnaast moet je een sterke drive hebben en competitief zijn ingesteld.”

‘Het verraste me dat ik als starter al mocht handelen op de echte markt’

Kandidaten maken al snel kennis met de handelsvloer, want daar gebeurt het allemaal. Eerst virtueel, maar Man herinnert zich nog goed hoe snel hij verantwoordelijkheid kreeg. “Het verraste me dat ik vlak na mijn start bij Optiver al mocht handelen op de echte markt. Dat is vrij uniek en toont aan hoeveel vertrouwen je krijgt.”

Nieuwkomers

Ook software-engineer Dovile Vitonyte, twee jaar geleden overgekomen uit Edinburgh, merkte meteen dat ze bij Optiver van begin af aan veel verantwoordelijkheden kreeg. “Ook als nieuwkomer krijg je de ruimte om mee te praten en iets in te brengen. Als jouw inbreng zinvol is, mag je het ook meteen gaan uitvoeren.”
Dat developers en engineers niet louter met elkaar overleggen, vindt Vitonyte een ander groot pluspunt. “Bij groter techbedrijven heb je zelden contact met de eindgebruiker, terwijl het juist zo belangrijk is dat die er goed mee kan werken. Hier spreek ik die mensen wél. Dat maakt het werk leuker en effectiever.”

Innovatie

Beurshandel gaat razendsnel, dus schakelen de traders, researchers en engineers van Optiver ook in een vergelijkbaar tempo. “We hebben korte innovatiecycli”, zegt Man. “Als ik ’s morgens iets heb bedacht, kunnen we er soms zelfs binnen een dag al mee aan de slag op de vloer. Dan kunnen we meteen zien of het werkt.”
Die ruimte is er dus ook voor newbies. “Er is hier geen sterke hiërarchie”, vervolgt Man. “Ook nieuwe traders kunnen met suggesties komen voor een nieuwe tooling of strategie. Juniors komen juist vaak met goede, frisse ideeën.” Vitonyte vult aan: “Als jij iets voorstelt, run jij het project.”

Inkijkje

De kennismaking met Optiver verloopt via een breed aanbod van events. Dat is nu even wat lastiger vanwege het coronavirus, maar de interesse in talent is onverminderd groot. Populair zijn de virtuele bedrijfspresentaties en de E-house Days, waarbij studenten en starters een inkijkje krijgen in de wereld van handel. Direct contact met traders wordt heel waardevol gevonden. Optiver werkt bij dit soort events ook samen met andere partijen, zoals universiteiten en studentenverenigingen.
Om kandidaten kennis te laten maken met het bedrijf, worden stages georganiseerd voor toekomstige handelaren, researchers en engineers. “Al die honderden schermen en opwinding om wat er gebeurt in de markt, heel imponerend”, schetst Man. “De lat ligt hoog, want slechts één procent wordt aangenomen. Affiniteit met cijfers is een must, maar een financiële achtergrond is niet verplicht.”

Culturele fit

Voor de technische functies wordt ook verder gekeken dan alleen codeervaardigheden, vertelt Vitonyte. “We zoeken mensen met passie voor trading. Je moet hier als techneut goed kunnen communiceren en samenwerken. Er moet een culturele fit zijn.”
Voor het hele bedrijf geldt dat het team jong is. “Gemiddeld begin dertig”, aldus Man. “Er is een informele sfeer waarin veel vriendschappen ontstaan.”

Man en Vitonyte zijn erg te spreken over de sterke ‘team vibe’ bij hun werkgever. “Kennisuitwisseling is heel belangrijk. Je leert hier snel en krijgt dus ook meteen veel kansen. Als je begint, ben jij degene die de vragen stelt, maar binnen zes maanden komen mensen naar jou toe met vragen.”

Recente stories