We willen heel graag blijven leren, maar het moet wel flexibel
Stilstand is achteruitgang. Dus een opleiding volgen om bij te scholen, om te scholen of te specialiseren is een goed idee. Het helpt je zeker om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt en meer perspectief op werk te creëren. En dat is belangrijk in de huidige tijd waarin veel verschuivingen en tekorten zijn op arbeidsmarkt.
‘Stilstaan bij je handelen is vooruitgang’ is de Loesje-variant op het traditionele gezegde. Dat is zeker van toepassing op het volgen van een opleiding naast je werk. Want hoe pak je dat aan? Je kunt niet zomaar een jaar of langer terug naar de schoolbanken. Er moet ook brood op de plank komen en de huur of de hypotheek moet ook worden betaald.
We zijn nog lang niet uitgeleerd
In 2021 liet NCOI Opleidingen het onderzoeksbureau PanelWizzard onderzoeken wat werkend Nederland vindt van opleiden. Vinden we een opleiding volgen naast het werk eigenlijk wel haalbaar en wat vinden we dan belangrijk bij het volgen van die opleiding? Uit het onderzoek, waaraan bijna 1.200 mensen deelnamen, bleek dat 80% van de werkenden vindt dat ze nog lang niet zijn uitgeleerd. Ze vinden zelfs dat iedereen het recht moet hebben om naast het werk een opleiding te volgen.
Op de vraag wat ze belangrijk vinden bij het volgen van een opleiding naast het werk, zei 92% dat flexibiliteit van de onderwijsinstelling cruciaal is. Daarbij vond bijna evenveel, 86% van de deelnemers, het belangrijk dat de docent praktijkervaring in het vak heeft.
Werkgever speelt een belangrijke rol
De wil bij de werknemers is er dus. Maar een studie volgen naast je werk kost tijd. Dan is het wel fijn als je werkgever daar rekening mee houdt. Veel werkgevers in Nederland doen dat ook volgens de ondervraagden. Ruim de helft geeft aan dat ze door hun werkgever gestimuleerd worden en dat de werkgever de opleiding betaalt.
Ook zijn er werkgevers die zelf iets regelen met een incompanytraject of interne trainingen of opleidingen. Het voordeel hiervan is niet alleen dat de werkgever zelf kan bepalen wanneer, waar en hoe de opleiding plaatsvindt, kortom de grote mate van flexibiliteit.. Ook de lesstof wordt meer toegespitst op wat voor de organisatie belangrijk is. Zo weet je als werkgever dat je medewerkers vooral dát leren wat nuttig is.
Ben je benieuwd naar wat er nog meer uit het onderzoek naar voren kwam? Klik dan hier en lees verder.
Sven Tump is directeur van NCOI Opleidingen. Vanuit zijn expertise en functie weet hij uitstekend wat er speelt in de sector van opleiden en trainen. Zijn missie is de competenties van werkende en werkzoekende studenten sterk te maken én sterk te houden. Voor nu en in de toekomst.