• Mick Fens
  • 4 september 2019

VAN ENERGIELABEL F NAAR A: HET KAN!

In 2017 verhuisde Greenchoice naar The Square in Rotterdam. Uitdaging: het monumentale pand zo energiezuinig mogelijk maken. Want bij een duurzaam bedrijf hoort natuurlijk een energiezuinig kantoorpand. Volgens Greenchoice moet een duurzaam kantoorpand de norm worden. Goed voor het milieu en bovendien bespaar je op de energierekening. Greenchoice pakte het gelijk goed aan en ging van energielabel F naar A. Lees in deze blog hoe zij dit voor elkaar kregen.

Op weg naar label A
Energieprestatieadviseur Rob van der Lans berekende het hoogst mogelijk label voor dit bijna 70 jaar oude pand met 4.300 m2 vloeroppervlak. “We wilden het gebouw binnen de mogelijkheden van een monument renoveren. Daar rolde energielabel B uit, met label A als lonkend perspectief bij het plaatsen van zonnepanelen. Greenchoice ging voor label A en kreeg toestemming van de gemeente, mits we de 160 panelen in een regelmatig patroon zouden leggen. Daarom hebben we gekozen voor een symmetrisch patroon in oost-westopstelling, waarbij het gemiddeld rendement toch hoog ligt.”

Square pand Greenchoice

Energieverlies tot een minimum beperkt
The Square is aangesloten op de Rotterdamse stadsverwarming die gebruikmaakt van industriële restwarmte. Uitgangspunt bij de verduurzaming was het zo goed mogelijk isoleren van de thermische schil om energieverlies tot een minimum te beperken. Zowel de kozijnen met HR-beglazing als de dakisolatie bleken reeds te voldoen dankzij een eerdere verbouwing. Er was nog een meevaller. “Op de tekening uit het Stadsarchief stond dat het pand steens muren had, maar er was toch een spouw van 11 tot 20 centimeter breed, zeker niet standaard kort na de Tweede Wereldoorlog”, vertelt Van der Lans.

Quote van Rob van der Lans, energieprestatieadviseur: “Greenchoice ging voor label A en kreeg toestemming van de gemeente, mits we de 160 panelen in een regelmatig patroon zouden leggen.”

Dankzij het originele rasterwerk van naar binnen gemetselde stenen (de donkere strepen op de gevel) ontstonden vakken, die werden volgespoten met gesiliconiseerde glaswolvlokken.

Voor de vloerisolatie adviseerde Van der Lans geen pur te gebruiken. “Daarmee bedek je de betonfundering en is er geen controle meer mogelijk. Met 35 centimeter PS-parels aan bodemisolatie houd je de kruipruimte droog. Zo bescherm je de betonnen fundering tegen corrosie en verhoog je tegelijkertijd het comfort in het gebouw.”

Ledverlichting en verbeterde luchtbehandelingsinstallatie
Installatietechnische ingrepen hielpen het pand verder te verduurzamen. “De halogeen en tl-lampen zijn vervangen door ledverlichting, waardoor het gebouw aanzienlijk minder opwarmt. Dat scheelt veel koelenergie”, zegt Van der Lans. Verder werden de frequentieregelaars van de luchtbehandelingsinstallatie vervangen. De aangesloten daglicht- en aanwezigheidsensoren op het gebouwbeheersysteem zorgen voor een lager energieverbruik. De verbeterde luchtbehandelingsinstallatie helpt condensvorming op koudebruggen te voorkomen. Van der Lans: “Dit probleem zou zich kunnen voordoen vanwege de goed geïsoleerde spouw in combinatie met de vele betonbogen naar buiten toe. De nieuwe koelmachine is bovendien een stuk energiezuiniger en maakt bovendien gebruik van een milieuvriendelijk koudemiddel.”

Zonnepanelen zorgen voor 50% energie
Als kers op de taart werden er zonnepanelen geplaatst, die circa 37.500 kWh opbrengen. “Al met al realiseert Greenchoice dankzij deze aanpak een ruim 50% lager energieverbruik. Waarbij de totale investering van zo’n € 400.000 binnen een jaar of tien kan worden terugverdiend”, aldus Van der Lans.

Mocht jouw bedrijf nog twijfelen om het pand te verduurzamen? Greenchoice is een mooi voorbeeld hoe op een creatieve manier is omgegaan met de mogelijkheden. Goed voor het milieu en de energierekening!

Ben jij goed in je vak, durf je het beste uit jezelf te halen én wil je werken in dit prachtige kantoorpand? De groene energieleverancier is altijd op zoek naar goede nieuwe collega’s!

Bekijk hier de video over de realisatie van ons pand.

Recente expert-content