• Sake Algra
  • 18 december 2017

Wie temt het multicloudmonster?

We besteden wereldwijd steeds meer IT-budget aan cloud. Volgend jaar al bereiken we het punt dat de helft van alle IT-middelen die bedrijven beschikbaar stellen aan klanten en medewerkers niet meer binnen de eigen datacenters worden gehost. Multicloud krijgt daarin een steeds grotere rol.

Flexibiliteit versus beheersbaarheid

Een multicloudorganiatie maakt gebruik van meerdere clouddiensten bij diverse providers, voor verschillende onderdelen van het bedrijfsproces. Een belangrijk voordeel daarvan is de eindeloze keuzevrijheid in diensten. Voor vendor lock-in hoef je niet snel te vrezen, en de flexibiliteit van je organisatie is enorm.

Het nadeel ligt ook voor de hand: voor je het weet heeft je cloudorganisatie het karakter van een veelkoppig monster. Door gebrek aan onderlinge samenhang is het niet eenvoudig om een managementframework te realiseren waar gebruikers applicaties kunnen kiezen. Multicloud vereist daarom een regisseur die alle clouddiensten samenbrengt en de data, applicaties en SLA’s beheert.

Cloud als fundament onder de organisatie

Cloud is geen doel, maar een middel. Wij kijken naar het IT-landschap van onze klanten en naar hun toekomst in de digitale wereld. Daar passen we het plaatje op aan, met een optimale samenwerking tussen private, hybrid, multicloud en legacy-systemen.

Dat kunnen we onder meer dankzij ons partner-ecosysteem, waarmee we voor elke dienst of toepassing meerdere alternatieven kunnen aanbieden. Een beheerplatform voor multicloud stelt managers in staat om IT-middelen te beheren en onnodige kosten te elimineren. Ook compliance en cybersecurity moeten daarin zijn geïntegreerd om de organisatie beheersbaar en veilig te maken. Het gaat immers om het fundament onder de bedrijfskritische applicaties en processen van een bedrijf. Als daar iets mis gaat, valt alles stil.

Kiezen voor digitale innovatie

Een CIO die voor de keuze staat doet er daarom goed aan te kiezen voor een onafhankelijke partij met een bewezen trackrecord. Een partij die alle clouds van verschillende leveranciers samenbrengt in een overzichtelijke, beheersbare omgeving, tezamen met alle eventuele legacy en zelfontwikkelde applicaties. Dat brengt de stabiliteit en rust in de IT-organisatie die zo belangrijk is om voluit in te kunnen zetten op innovatie.

Wilt u meepraten over onze visie op cloud? Schrijf u dan gratis in voor onze kennissessie op 15 februari (marcomnl@t-systems.com) in samenwerking met Nyenrode Business University. Lees ook deze whitepaper over “5 dingen die u moet weten over multicloud”.

Recente expert-content