
Shell
Ruim 10.000 Shell mensen werken in Nederland aan het opsporen en winnen van aardgas en olie (NAM), het verwerken daarvan tot brandstofproducten en grondstoffen voor petrochemische producten (Pernis en Moerdijk), en verkoop en vervoer naar afnemers.
In onze technologiecentra in Amsterdam en Rijswijk werken onderzoekers aan verbeteringen en ontwikkeling van technologieën om sneller en eenvoudiger meer aardgas en olie op te sporen, te winnen en te verwerken. Het hoofdkantoor van Royal Dutch Shell plc is in Den Haag gevestigd.
De geschiedenis van Shell en de schelp
Het roodgele logo – dat iedereen onmiddellijk herkent – past in het rijtje beroemde beeldmerken zoals die van Coca Cola, Philips, Mercedes en McDonald’s. De schelp is voor Shell van onschatbare waarde en wordt daarom gekoesterd en bewaakt. De voorschriften over het gebruik van zowel het logo als de huisstijl van Shell zijn vastgelegd in een aantal handboeken.
Terug naar de wortels
De oorsprong van de schelp gaat terug naar de l9de eeuw, bij het Londense handelshuis Samuel & Co. Deze firma, opgericht in 1830, handelde in Japanse sierschelpen. Het was de tijd van groeiende internationale contacten en van snel uitbreidende handel tussen Groot-Brittannië en het Verre Oosten.
Tegen het eind van de 19de eeuw breidde Samuel & Co. zijn zaken uit naar de oliehandel: die markt was nog jong en groeide spectaculair. De jongste Samuel zocht toen een passende naam voor het bedrijf dat voornamelijk schelpen en lampolie vervoerde. Samuel senior kwam met de oplossing: Shell Transport and Trading Company Ltd.
Het lag voor de hand om als beeldmerk een schelp te kiezen. In 1900 was dat nog een mosselschelp. Vier jaar later maakte die plaats voor de eerste versie van het beeldmerk van Shell zoals we dat nu kennen, een zogenaamde jakobsschelp met geschulpte rand.
Bundeling van krachten
In 1907 bundelden de N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij en de Shell Transport and Trading Company Ltd. hun activiteiten. De schelp bleef het beeldmerk van dit nieuwe bedrijf genaamd de Koninklijke/Shell Groep.
De oorsprong van de kleuren rood en geel ligt in 1915, toen Shell Company of California voor het eerst tankstations ging bouwen. Er moest fel geconcurreerd worden met andere maatschappijen dus opvallen was noodzaak. En omdat Californië sterke Spaanse banden had, werd gekozen voor rood en geel: de kleuren van de Spaanse vlag.
Stroomlijnen
Raymond Loewy, een wereldberoemd industrieel ontwerper, kreeg in de jaren 1960 de opdracht om de Shell-schelp te moderniseren: het logo bleek op afstand en bij slechte verlichting van tankstations slecht zichtbaar.
De belangrijkste wijziging was dat Loewy het woord ‘Shell’ uit het beeldmerk haalde. Het logo was namelijk al zo bekend dat iedereen de schelp al associeerde met Shell. Zo ontstond de nieuwe, gestroomlijnde schelp die nog steeds overal zichtbaar is.
Royal Dutch Shell plc
Sinds 1907 hadden ‘De Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij’ en ‘Shell Transport ‘ samen de Koninklijke/Shell-groep gevormd. In 2004 kwam een einde aan deze structuur. Ze werd niet flexibel genoeg gevonden voor het moderne zakendoen, waarbij transparantie en aanspreekbaarheid vereisten zijn.
Op 20 juli 2005 werd op de effectenbeurzen voor het eerst gehandeld in het aandeel Royal Dutch Shell. De Koninklijke/Shell Groep groeide daarmee uit tot één onderneming naar Brits recht: Royal Dutch Shell plc (plc staat voor public limited company, het Britse equivalent van de Nederlandse N.V.). Het hoofdkantoor is gevestigd in Den Haag.