Geen energietransitie zonder innovatie

Technologie moet oplossingen gaan brengen in de toenemende vraag naar schonere energie. Shell Nederland biedt haar klanten al verschillende opties voor nieuwe soorten energie aan. “Het is nog niet altijd de eindoplossing, maar je kunt wél al iets doen.”

Geen energietransitie zonder innovatie

“De energiemix van nu bestaat voor 20% uit elektriciteit”, zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “Voor de nabije toekomst zullen er talloze oplossingen zijn waarin stroom een grotere rol speelt, bijvoorbeeld waterstof. Duurzaam opgewekte elektriciteit uit wind en zon gaat ons helpen om de overstap naar groene waterstof te maken. Met behulp van die duurzame elektriciteit kun je water splitsen in zuurstof en waterstof. Zo heb je geen aardgas nodig om waterstof te maken.”

Van Loon vervolgt: “Daarnaast gaan oplossingen verder dan alleen de hernieuwbare energiebronnen. Opslag en natuurlijke compensatie door bijvoorbeeld bosbouw zullen een belangrijke rol spelen in het terugdringen van de hoeveelheid CO₂ in de lucht. Zo bieden we klanten de mogelijkheid om hun CO₂ te compenseren bij de pomp. Los hiervan planten we samen met Staatsbosbeheer de komende twaalf jaar maar liefst vijf miljoen bomen in Nederland.”

‘Het Shell Technology Centre Amsterdam, onze broedplaats voor innovatie’

Broedplaats

“Shell is ook keihard bezig met innovatie. We hebben aan het IJ het Shell Technology Centre Amsterdam met 1.500 Shell’ers, waar ongeveer één miljoen euro per dag wordt geïnvesteerd in innovatie. Het is een fantastische broedplaats voor nieuwe ideeën. Maar innoveren kun je nooit alleen. Daarom organiseren we samen met partners bijvoorbeeld ieder jaar de New Energy Challenge, een wedstrijd voor start-ups en scale-ups, wat enorm veel innovatieve ideeën en businessmodellen oplevert. Het biedt een platform voor slimme mensen die allemaal op hun eigen manier expertise toevoegen. Zoals datacenterkoeler Asperitas, dat na deelname en met hulp van Shell geweldig heeft kunnen groeien.”

Teamsport

“Te midden van al deze verandering is één ding mij duidelijk: baanbrekende technologieën en commerciële en sociale innovatie zorgen ervoor dat we meer en schonere energieoplossingen kunnen ontwikkelen. Samenwerking en partnerschap maken oplossingen zoals groene waterstof en wind- en zonne-energie levensvatbaar. De energietransitie is een teamsport!”

Recente stories