Oracle versterkt met overnames productportfolio en marktpositie

“Oracle biedt een compleet portfolio op het gebied van databasetechnologie, middleware en businesssoftware.”

Oracle heeft zich de afgelopen dertig jaar ontwikkeld van pure databaseleverancier tot information company die de wereldranglijst van leveranciers van bedrijfssoftware aanvoert. Met een gerichte overnamestrategie werkt Oracle aan verdere verbreding en verdieping van het productportfolio en versterking van de marktpositie in specifieke segmenten.

“Oracle heeft van oudsher een voortrekkersrol vervuld bij alles wat te maken heeft met zakelijke informatie”, aldus Ron Augustus, Sales Director Technology Solutions Benelux bij Oracle. “Dertig jaar geleden is Oracle gestart met de relationele database en in de loop der jaren zijn daar steeds meer producten omheen gebouwd en is het productaanbod mede door gerichte acquisities verder uitgebreid. Oracle biedt nu een compleet portfolio op het gebied van databasetechnologie, middleware en businesssoftware.”

Trends
Augustus signaleert een aantal trends en ontwikkelingen in de informatietechnologie, waar Oracle met zijn producten en diensten duidelijk op aansluit. “Het vereenvoudigen van de IT-infrastructuur is een onderwerp dat bij veel ondernemingen hoog op de agenda staat. De meest effectieve manier om dat te realiseren is consolidatie. Niet alleen van het aantal servers, maar ook van de verspreide gegevensopslag binnen een organisatie. Met de technologie van Oracle is een onderneming in staat om de totale infrastructuur te consolideren naar theoretisch één centraal opslagpunt.”
Een gecentraliseerde dataopslag maakt het mogelijk om te standaardiseren op de applicaties daaromheen, waardoor de efficiency wordt vergroot en veel meer kennisuitwisseling binnen de organisatie plaats kan vinden, legt Augustus uit. “Een geconsolideerde IT-infrastructuur maakt het ook eenvoudiger om bepaalde stafdiensten te centraliseren in shared service centers en ook veel meer selfservicefaciliteiten te bieden voor medewerkers, maar ook voor klanten en toeleveranciers.”
“Ook in de IT-markt zelf is duidelijk sprake van consolidatie”, stelt Johan Doruiter, algemeen directeur van Oracle Nederland. “De markt is aan het verschuiven naar vier grote leveranciers – IBM, Microsoft, Oracle en SAP – met daaromheen kleinere spelers die in nichemarkten actief zijn. De vier grote leveranciers nemen met regelmaat technologiebedrijven over, al is dat niet overal even zichtbaar. Oracle hanteert daarin een heel duidelijke strategie en is daar ook heel open over.”
De overnamestrategie van Oracle is gericht op uitbreiding van het productportfolio, dan wel op versterking van de marktpositie in een bepaalde industrie, vertelt Doruiter. “Als Oracle op een bepaald technologiegebied niet in het Gartner-leiderskwadrant staat, richten we ons op een partij die daar wel in staat. Ook als er hiaten zijn in ons technologieaanbod kunnen we die technologie ofwel zelf ontwikkelen of verwerven door middel van acquisities. Recente voorbeelden zijn Stellent, specialist in enterprise-

contentmanagement, en Hyperion, waarmee we hoogwaardige kennis en expertise op het gebied van performancemanagement in huis hebben gehaald.”
“Bij marktgerichte overnames gaat het met name om bedrijven die wereldwijd leidend zijn in een marktsegment waarin wij ons willen versterken. We zien dan vaak dat die bedrijven na de overname veel meer slagkracht krijgen en beduidend meer omzet maken. Retek (retail) en i-flex (finance) zijn daar duidelijke voorbeelden van.”

Onlinemonitoring
“Een andere toepassing die beter en eenvoudiger te realiseren is in een geconsolideerde IT-omgeving is het online monitoren van bedrijfsactiviteiten”, stelt Augustus. “Business intelligence betekende vroeger wekelijks een rapportage, nu krijgt het management steeds vaker realtime alle informatie in een dashboard op het beeldscherm.” Hij constateert bij veel bedrijven ook een verschuiving van productgericht werken naar meer klantgericht werken. “Dit betekent dat de applicaties binnen een organisatie met elkaar moeten gaan samenwerken en dus veel meer modulair en inpasbaar in een andere omgeving moeten zijn. Oracle komt hieraan tegemoet met ‘hot-pluggable’ software, die gebaseerd is op industriestandaarden en heel snel en flexibel kan worden ingezet en geïntegreerd met andere systemen.”
Met de verbreding en verdieping van het productaanbod is in de loop der jaren ook de rol van Oracle binnen bedrijven veranderd, constateert Doruiter. “Waar we vroeger voornamelijk technologieproducten verkochten aan de IT-afdeling, vinden we onze gesprekspartners nu steeds meer in de business zelf en in de boardroom. Want als het gaat over specifieke businesssystemen zoals crm, enterprise-contentmanagement, business intelligence en performancemanagement raakt dat direct de kern van het bedrijf. De overname van Hyperion is in dit verband ook heel interessant, omdat we daarmee voor een deel een nieuwe markt opgaan, waar de CFO onze gesprekspartner is.”

Klantwaardering
Doruiter benadrukt tot slot dat het onderscheidende vermogen van Oracle niet alleen ligt in de software, maar zeker ook in de ondersteuning die het bedrijf biedt in de vorm van consultancy, opleidingen en service en support. “Oracle Consulting helpt klanten bij een optimale toepassing van Oracle-softwareproducten. In Nederland hebben we ruim vierhonderd consultants in dienst die volledig zijn gespecialiseerd in Oracle-software. Oracle University verzorgt opleidingen en trainingen voor klanten en partners en onze serviceorganisatie biedt 24/7 support aan Oracle-klanten wereldwijd.”
Klanten waarderen dat ook, geeft Doruiter aan. “Uit een recent onderzoek komt Oracle als eerste uit de bus wat betreft de waardering van IT-specialisten. Ook onze eigen customer satisfaction surveys laten een hoge mate van tevredenheid zien, zowel bij bestaande klanten als bij de nieuwe klanten die er na overnames zijn bijgekomen. Voor Oracle is dat een belangrijke graadmeter voor het succes van onze strategie.”
Bekijk 2007
Magazine
MT ICT Gids
Uitgave
2007
Auteur
Hans Gerritse
Fotograaf
Michiel van Nieuwkerk
 

Vergelijkbare C-stories

Gerelateerde tags

Geen gerelateerde tags gevonden.

CStories.nl is een uitgave van Adformix.
© 2018 cstories.nl - alle rechten voorbehouden.