Energiecoöperatie Nieuw-Vennep Zuid: Samen sterk voor een duurzame toekomst

In 2023 werd Energiecoöperatie Nieuw-Vennep Zuid opgericht. Dit initiatief, onder leiding van medeoprichters Peter Bokhorst (eigenaar van Meerland Bouw) en Rob Middelkoop (Eigenaar van DJMiddelkoop), richt zich op het lokaal opwekken, delen én opslaan van energie voor bedrijven op het Businesspark Nieuw-Vennep Zuid.

De energiecoöperatie biedt een oplossing voor bedrijven die tegen de grenzen van het elektriciteitsnet aanlopen. Peter: “De energiemarkt is in een stroomversnelling geraakt. Als we niet samenwerken, lopen bedrijven straks het risico dat ze niet meer kunnen groeien.” Het idee achter de coöperatie is simpel maar effectief: energie slim verdelen. Wanneer een bedrijf energie over heeft, kan dit worden doorgegeven aan een ander bedrijf dat juist op dat moment extra nodig heeft.

Toekomstbestendig ondernemen
De coöperatie is volop bezig met de opstartfase. Bedrijven op het businesspark kunnen zich eenvoudig aanmelden. Peter: “We maken eerst de balans op: wat wordt er verbruikt, wat wordt opgewekt en wat blijft er over? Als dat duidelijk is, kunnen we echt van start gaan.” De opbrengsten van de coöperatie worden niet gebruikt om winst te maken, maar om te investeren in oplossingen zoals batterijen of andere middelen die het park ten goede komen. Peter: “Ik denk niet dat bedrijven hier in moet stappen om rijk te worden, maar ik denk wel dat het van grote meerwaarde is voor bedrijven om op de lange termijn zonder beperkingen te kunnen blijven ondernemen.”

Voordelen voor het dorp
Een belangrijke motivatie voor dit initiatief is het probleem van netcongestie. Dit ontstaat wanneer er op piekmomenten te veel vraag naar elektriciteit is, waardoor het net vol raakt. De coöperatie helpt bedrijven efficiënter met energie om te gaan, wat niet alleen het park, maar ook Nieuw-Vennep, ten goede komt. Peter: “Hoe beter wij het hier regelen, hoe meer stroom er beschikbaar blijft voor anderen in de omgeving.”

Samenwerken is de sleutel
De kracht van de coöperatie zit in samenwerking, maar het vraagt ook doorzettingsvermogen. Peter: “De grootste uitdaging is wetgeving en bedrijven overtuigen die nog niet overtuigd zijn van het belang. Gelukkig hebben we van een aantal grote bedrijven al positieve reacties ontvangen.”

Voor ondernemers die ook aan de slag willen, zegt Peter: “Laat je goed informeren. Ga verstandig om met energie en kijk verder dan de korte termijn. Samenwerken is de sleutel tot een duurzame toekomst.”

Hoe zet gemeente Haarlemmermeer zich in voor de energietransitie?
De energietransitie is een opgave die wij dan samen met onze inwoners en ondernemers willen realiseren. Hierbij vinden wij het belangrijk dat er keuzevrijheid is voor gebouweigenaren, dat er samenhang is in ontwikkelingen en dat gebruik gemaakt wordt van beschikbare, betrouwbare, veilige, duurzame technieken en warmtebronnen. Omdat we dit samen willen doen vragen we inwoners, gebouweigenaren en ondernemers om mee te denken, zelf stappen te zetten en initiatief te nemen. De gemeente ondersteunt hierbij. Dit doen wij in samenwerking met het Energieloket Haarlemmermeer op verschillende manieren, bijvoorbeeld met inkoopacties van gebouwisolatie en advisering door energiecoaches. Neem vooral een kijkje op: https://energieloketbedrijvenhaarlemmermeer.nl/.

 

Recente expert-content