HR-professional benoemt instroom als grootste uitdaging, maar is dat wel zo?

Eén van de grootste uitdagingen die HR-professionals benoemen voor 2023, is nog altijd het werven van nieuwe mensen. De zogenoemde ‘war for talent’ is in volle gang. Maar als je niet goed op let, wordt het binnen je eigen organisatie ook een slagveld. Zo blijkt uit de jaarlijkse HR Benchmark van HR-softwareleverancier Visma | Raet dat één op de twee mensen bereid is om te vertrekken wanneer daar een goed voorstel tegenover staat. Als je niet goed voor je eigen mensen zorgt, is het werven van nieuwe medewerkers dweilen met de kraan open.

Steeds meer organisaties zien het nut in van goede employer branding om nieuwe collega’s aan te trekken. Je ziet prachtige campagnes met allerlei extraatjes voorbijkomen om zoveel mogelijk kandidaten aan te trekken. Hiermee verslapt de aandacht voor de huidige medewerkers. Zolang er sprake is van een werknemersmarkt en er weinig aandacht is voor je huidige medewerkers, zijn ze eerder geneigd om te vertrekken. Verlies dus niet de focus op de talenten die al binnen jouw organisatie werken. Vraag je af wat zij nodig hebben om niet bij die 50% te horen die bereid is om over te stappen naar de concurrent.

Het behouden van mensen doe je door intern alles goed op orde te hebben; chaos zorgt voor onvrede. Dit begint al bij het onboardingsproces. Voor een positieve eerste indruk is het belangrijk dat iemand een goede start maakt. Immers als je beloftes niet kunt waarmaken, is het moeilijk om die eerste indruk te laten vergeten. Uit onderzoek blijkt dat nieuwe medewerkers al in de in eerste 45 dagen na het tekenen beslissen of ze langer blijven dan één jaar. Het continue gesprek en goede professionele ontwikkeling faciliteren is ook een belangrijk aspect van iemands loopbaan binnen je organisatie. Daarnaast zit niemand te wachten op de administratieve lasten omtrent HR-zaken, zoals het aanvragen van verlof, ingewikkelde declaratieprocessen of een ziekmelding doorgeven.

Het efficiënt inrichten en stroomlijnen van deze HR-processen is een flinke kluif voor de HR-afdeling. Om het HR-leven makkelijker te maken, zijn er verschillende softwareoplossingen beschikbaar. Zo kan het administratieve gehannes geautomatiseerd worden met de software van Visma | Raet. Hiermee kunnen enerzijds de medewerkers gemakkelijk en snel hun HR-zaken regelen, zodat zij meer tijd kunnen besteden aan hun echte werk. Anderzijds wordt het werk voor de HR- en salarisafdeling makkelijker, zodat er meer tijd is voor advies en strategie. Daarnaast stel je vanuit de HR-afdeling eenvoudig het onboardingsproces beschikbaar middels een app van Appical, kun je met Dialog de regie over feedback en ontwikkelgesprekken aan je medewerker teruggeven en kan je professionele ontwikkeling faciliteren met Plusport.

Kortom, met een paar eenvoudige HR-softwareoplossingen, die makkelijk aan elkaar te koppelen zijn binnen de connected experience van Visma, ben je al een hele stap in de goede richting om ervoor te zorgen dat medewerkers zich gehoord en gezien voelen. En zo zorg je ervoor dat je die kraan kunt dichtdoen.

Over de auteur

Sander Odijk – Director Sales, Marketing & Partnerships

Na zijn studie Bedrijfskunde is Sander Odijk aan de slag gegaan als sales professional bij bedrijven met een sterke IT signatuur. In 2000 startte hij bij Raet (sinds 2018 Visma | Raet) in de sales organisatie. Sander heeft hierbij de organisatie, het portfolio en de HR en business uitdagingen van de klanten goed leren kennen. Sinds 2008 is hij dan ook lid van het leiderschapsteam, waarin hij diverse rollen heeft vervuld op het gebied van sales, BPO services, business development en M&A.
Als Director Sales, Marketing & Partnerships streeft Sander samen met zijn teams naar duurzame, winstgevende groei. Groei in de continue ontwikkeling van HR bij klanten en hun medewerkers. Groei door integraties met partners die het ecosysteem compleet maken. En groei voor de medewerkers van Visma | Raet.

Recente expert-content