Corona en brexit grote uitdagingen voor dappere Nederlandse groentesector

Terwijl de Nederlandse groente- en fruitsector zich al een paar jaar voorbereid op de gevolgen van de brexit, kwam daar in het voorjaar van 2020 nog een extra en onverwachte uitdaging bij. Corona kreeg de hele wereld in zijn greep en de lockdown bemoeilijkte de handel. Best Fresh, specialist in import en export van groenten en fruit, weet deze uitdagingen het hoofd te bieden. Directeur Mart Valstar: “Dat is de kracht van ons familiebedrijf: een enorme onderlinge betrokkenheid, oog voor de lange termijn en altijd een plan B.”


Best Fresh is een groeiend collectief van toonaangevende productspecialisten en betrouwbare merken. Met zijn service verlenende handelsbedrijven, professionele telers en logistieke specialisten biedt het bedrijf een totaaloplossing voor de partners in de keten ‘van bodem tot bord’. “En gelukkig kwamen ook in coronatijd die verse groenten en fruit gewoon op het bord van de consument. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar wat is vandaag de dag nog vanzelfsprekend?”

Meer waardering

Valstar vindt het een zegen dat de vrachtwagens gewoon mochten en mogen blijven rijden en dat de retail open is gebleven. “Ik deins ervoor terug om het woord ‘held’ in de mond te nemen, maar we moeten absoluut waardering hebben voor de werknemers in deze sector.

Voor de duizenden mensen in de loodsen en kassen die met inachtneming van de maatregelen de producten oogsten en verwerken. En ook voor de (Europese) vrachtwagenchauffeurs die uit veiligheid niet altijd overal even welkom zijn, maar er wel voor zorgen dat het versproduct dagelijks in de schappen ligt.”

Portemonnee

En terwijl corona veel van de aandacht vraagt, volgt Best Fresh ook de brexitonderhandelingen op de voet. Wat de afspraken uiteindelijk ook worden, de Engelse consument gaat het in zijn portemonnee voelen. Het VK is bij lange na niet zelfvoorzienend: 80% van de verse groenten en fruit wordt geïmporteerd!

Spannende tijden

Valstar: “Voor Best Fresh betekent dit dat wij in de toekomst zullen blijven exporteren naar de andere kant van de Noordzee. Maar de extra kosten door de strengere douaneformaliteiten komen wel voor onze rekening. Gelukkig heeft onze brancheorganisatie GroentenFruit Huis goede contacten met beide douanes en ook de jarenlange relatie met onze afnemers in Engeland is meer dan uitstekend. Het worden dus spannende tijden, maar we hebben er alle vertrouwen in dat ons familiebedrijf hier weer sterker uitkomt.”

Over de auteur

Mart Valstar is DGA bij Best Fresh

Recente expert-content