Kansen pakken: van de meao naar het directieteam in de Achterhoek

Eén van de criteria voor een organisatie om zich B Corp te mogen noemen? Medewerkers alle kansen bieden om zich verder te ontwikkelen. Evelien Schuurman is er bij Alfa het schoolvoorbeeld van – en lang niet het enige. “Wil je écht weten hoe lang ik hier al zit? Eénendertig jaar. Met een meao-diploma ben ik van school gekomen en assistent accountant geworden!” Inmiddels is haar functie een heel andere: Evelien is lid van het Achterhoekse directieteam.

Als ze in 1990 als meao-scholier in dienst van Alfa komt, heeft het woord ‘duurzaamheid’ nog een heel andere betekenis. En toch, zegt Evelien: “Ik ben er altijd al alert op geweest. Papier in de oud papiercontainer gooien. Geen dingen weg doen als die nog een tweede leven kunnen krijgen, maar ze weggeven of naar de kringloop brengen. Zo ben ik opgevoed, het zit in mijn genen.” Als directielid van een B Corp organisatie het goede voorbeeld geven gaat haar dan ook makkelijk af. “Ik rij elektrisch. Ga niet zomaar van het ene naar het andere kantoor heen en weer. Koop dingen lokaal, bij onze eigen klanten. Waar het kan Teams gebruiken om te vergaderen”, geeft ze een paar voorbeelden.

Duurzaamheid meer op de agenda

Evelien heeft als directeur ook nog een eigen klantenkring. Hebben ondernemers dezelfde drive om de wereld te veranderen? “Ik heb behoorlijk wat grote agro-ondernemingen en familiebedrijven als klant. Daar staat het nog weleens in de kinderschoenen. Maar het komt wel meer op de agenda te staan als bedrijven gaan investeren. Kijken of er een milieuvriendelijk alternatief is dat óók aan de eisen voldoet. De laatste jaren kopen steeds meer veehouders een elektrische machine of installatie.

Het is een beetje hetzelfde als met de elektrische auto. De eerste kon ook maar honderd kilometer ver komen. Nu heb je veel meer machines en installaties die aan de wensen voldoen.”

Totaalplaatje

Alfa’s duurzaamheidsambities zijn altijd wel een ‘conversation starter’, zegt Evelien. “Ik begin er altijd over bij potentiële klanten en medewerkers. Het is toch het totaalplaatje dat ons tot Alfa maakt. Het gaat er bijvoorbeeld ook over dat we allemaal eigenaar zijn van Alfa. Of over de mens achter de directeur. Ik heb na het overlijden van mijn partner een verhaal op internet gezet, hoe je overvallen wordt door administratieve rompslomp van alle kanten. Nee, het delen van dat verhaal heeft niets met duurzaamheid te maken. Maar het geeft wel aan hoe je als organisatie bent. Zo’n persoonlijk verhaal past dan naadloos in de beleving die iemand van Alfa heeft.”

Mensen de ruimte geven

In haar leidinggevende functie heeft Evelien een grote invloed op belangrijke B Corp-criteria: de tevredenheid en het werkplezier van mensen, de ontwikkelingsmogelijkheden. “Ik vertel altijd mijn verhaal aan sollicitanten. Ik ben een voorbeeld hoe je binnen Alfa echt kansen krijgt om te groeien. Dat spreekt veel kandidaten aan. Natuurlijk ben ik alert op competenties van medewerkers om die te stimuleren en te laten groeien.” Is Evelien een ander type directeur dan een collega die toevallig niet bij een B Corp organisatie werkt? Ze haalt haar schouders op. “Ik weet het niet, ik heb niet de ervaring van een andere accountantsorganisatie. Wel hoor ik verhalen van anderen. Laat ik het zo zeggen: ik geef mensen echt de ruimte om te leren, fouten te maken en te groeien.”

Over de auteur

Sinds januari 2006 maak ik deel uit van het directieteam in de Achterhoek. Binnen dit team ben ik verantwoordelijk voor accountancy en processen.
Met mijn titel AA op zak ben ik iemand die accuraat en gestructureerd te werk gaat. Ik ben dagelijks bezig met kwaliteitsbewaking en het begeleiden van teamleden om optimaal voor onze klanten te kunnen presteren.
In mijn rol richting klanten geef ik inzicht in hun financiële zaken en daarmee overzicht om zich in de toekomst te kunnen verbeteren. Daarnaast gaat mijn contact verder dan alleen de cijfers, ik hoor graag wat er zakelijk en privé speelt zodat wij als team daar optimaal op in kunnen spelen.

In mijn vrije tijd blijf ik fit door hard te lopen, daarnaast heb ik een druk sociaal leven.

Recente expert-content