Razendsnel internet in iedere ruimte dankzij Fiber-to-the-Room

In alle kamers in huis of op in iedere ruimte op kantoor razendsnel en stabiel internet? Fiber-to-the-Room (FTTR) is een technologie waarmee we het glasvezelnetwerk kunnen uitbreiden naar iedere afzonderlijke kamer. Daardoor kan iedereen overal ongestoord en onbeperkt vergaderen in virtual reality, gamen in de cloud en video’s in de hoogste kwaliteit streamen.

We willen met z’n allen met steeds meer apparaten tegelijk het internet op. Dat vraagt om een oplossing die garant staat voor een snelle, stabiele verbinding op iedere plek in huis, met het gemak van wifi. Over wifi gesproken: die standaard wordt steeds beter, maar er zijn verschillende nadelen, vertelt Jurjen Veldhuizen, Director Marketing & Solution Sales bij Huawei. “Een draadloos protocol zal altijd storingsgevoelig zijn. Dat zorgt ervoor dat je in de praktijk lang niet altijd overal in huis de snelheid haalt die je aanbieder belooft.”

Wifi werkt voor de meeste consumenten momenteel goed genoeg, zeker als je het aanvult met accesspoints om je dekking in huis te vergroten. “Maar ook die hebben last van muren, ramen en overbelasting van het netwerk. Als je écht overal de beloofde hoge snelheden wilt halen, dekt het niet voldoende.”

Onzichtbare kabels

De oplossing hiervoor is Fiber-to-the-Room (FTTR). “Daarmee breng je de snelheid van glasvezel naar iedere ruimte in huis. In plaats van de gebruikelijke dikke Cat5- of Cat6-kabels gebruikt deze oplossing uiterst dunne glasvezelkabels die bovendien onzichtbaar zijn.
Dankzij de flexibiliteit is het aanleggen bijzonder eenvoudig en breekt de kabel niet snel. Tegelijkertijd is de glasvezel stevig genoeg.” De kabel wordt vanuit de meterkast doorgetrokken naar iedere etage, waar steeds een klein kastje hangt om het op aan te sluiten. Een extra voordeel is dat de oplossing duurzaam is en niet iedere twee of drie jaar hoeft te worden vervangen. Dat komt goed uit, want hét grote voordeel van glasvezel is dat de snelheid van het netwerk steeds kan worden verhoogd als de technologie daar klaar voor is.

Wordt FttR de toekomst?

Fiber-to-the-Room is in China al in opmars. Meer dan 800.000 huishoudens en ruim 100.000 bedrijven maken er al gebruik van. “Uit China weten we ook dat iedere installatiepartij het snel en eenvoudig kan aanleggen”, vertelt Jurjen.

Of Fiber-to-the-Room uiteindelijk een massaproduct wordt, durft Jurjen nu niet te zeggen. “Glasvezel heeft zich wel bewezen als de infrastructuur van de toekomst. Dus waarom verleggen we de grens van glasvezel niet van Fiber-to-the-Home naar Fiber-to-the-Room? Het is onze overtuiging dat dit een volgende belangrijke innovatie is.”

Over de auteur

Jurjen Veldhuizen is Director marketing and solution sales bij Huawei Nederland

Recente expert-content