• Jan-Willem van der Hek
  • 7 juli 2015

Hokjeswijn

Vorig jaar heb ik een aantal keer naar het programma de Hokjesman op NPO 3 gekeken. Geboeid door de hokjescultuur in Nederland ging Michael Schaap elke aflevering op zoek naar de kern van een specifieke (sub)cultuur, variërend van topsporters op Papendal tot de ietwat eigenzinnige bewoners van Ameland.

Ook in de wereld van wijn is het hokjes denken eerder regel dan uitzondering. Wit bij vis, rood bij vlees, rosé in de zomer en rood in de winter. Net als in het tv-programma zit er bij een aantal hokjes een zekere kern van waarheid in en kan ik mij hier ook geregeld in vinden. Alleen net als in de ‘echte’ wereld is de wijnwereld niet zwart-wit en soms is het gras van de buren écht groener want er zijn zo veel mooie wijnen te ontdekken die niet in het specifieke hokje passen.

Prototype zomerwijn

Afgelopen week is de zomer volop begonnen. Zodra het kwik boven de 25 graden stijgt, ontpopt zich een van de meest bekende hokjeswijn van onze wijncultuur: de zomerwijn. In het restaurant verkoop je maandenlang geen rosé en van de een op de andere dag kun je vraag bijna niet aan! Natuurlijk is het niet uitsluitend rosé wat in het hokje zomerwijn past, ook voor witte wijn is er ruimte.

 

Zijn het voornamelijk de witte wijnen met een geurend en fris karakter en zonder excessief houtgebruik. Hoewel het niet het eerste is waar je in de zomer aan denkt past lichte rode wijn van bijvoorbeeld de pinot noir of de gamay ook uitstekend in het hokje.

Smaken van het zomerseizoen

Bovenstaande voorbeelden zijn wellicht wat gechargeerd maar de kernwoorden van het hokje zomerwijn zijn wel duidelijk: fris, fruitig en niet te zwaar. Perfect van toepassing als je op het terras ‘zo’ een glas wijn drinkt, je zit met de warme zon in je gezicht niet te wachten op een heftige wijn met veel hout en alcohol!

Toch ben ik van mening dat je niet alles wat niet in het hokje past voor onmogelijk moet houden. De typische smaken van de zomer zijn ook niet uitsluitend fris, fruitig en licht. Bij de betere restaurants kun je in de zomermaanden het enige echte Hollandse zomerwild op het menu vinden: reebok. Prachtig wild met een verfijnde doch stevige wildsmaak. Bovendien lijkt barbecueën dé trend van 2015 te worden en of je nu vis, vlees of groenten grilt de smaken zijn rijp en krachtig. Reebok en gerechten van de barbecue hebben wijnen nodig met body en vulling om tegenwicht bieden aan de wat zwaardere smaken van de gerechten. Hierdoor ontkomt je soms niet aan krachtige wijnen.

Balans

Het maakt niet uit over welk wijnhokje wij het hebben, de basis van een goede wijnspijs combinatie is balans. De smaken moeten overeenkomen: fris bij fris en rijp bij rijp. Laat je dus vooral niet door de hokjes leiden en drink in de zomer wijn die voor balans bij het gerecht, stemming of moment past!

Met vineuze groet,

Jan-Willem van der Hek

Over de auteur

Jan-Willem van der Hek (1986) is Nederlands Kampioen Sommelier 2012-2013. Internationaal is hij als één van de jongste deelnemende sommeliers in 2013 geëindigd als nummer 16 van Europa en nummer 27 van de Wereld. Dit voorjaar is hij ook nog Pools Kampioen geworden. Hij werkt als director of wine voor www.Cwines.nl. Vanuit de gedachte ‘het leven is te kort om slechte wijn te drinken’ worden mooie natuurlijke wijnen geselecteerd en aangeboden aan bezoekers van Cstories en Cwines.nl. Hij twittert op persoonlijke titel op @JWdeSommelier.

Recente expert-content