Economische koers voor economische topgemeente Haarlemmermeer
Nieuws
Haarlemmermeer blijft groeien, zowel in inwonertal als in het aantal bedrijven. Inmiddels telt de gemeente rond de 19.500 bedrijven, die samen goed zijn voor 162.000 banen. Dankzij deze bedrijven staat Haarlemmermeer er economisch sterk voor.De gemeente staat qua economische waarde in de top 5 van Nederland en werd eind 2023 voor de achttiende keer sinds 2000 door Elsevier uitgeroepen tot economische topgemeente. Dit onderstreept het belang van een duidelijke economische visie. Daarom is de Economische Koers Haarlemmermeer opgesteld, die deze week door de gemeenteraad is aangenomen.
Waarom een Economische Koers?
Tot nu toe had de gemeente Haarlemmermeer geen overkoepelende economische beleidsvisie. Er waren afzonderlijke beleidsdocumenten over verschillende economische thema’s, zoals detailhandel, datacenters, hotels, verblijfsaccommodaties en werklocaties. Het Economisch Perspectief uit 2016 was verouderd. Bovendien heeft de gemeente te maken met grote economische uitdagingen, zoals arbeidsmarktkrapte en een tekort aan ruimte voor bedrijfspanden. De Economische Koers biedt een rode draad voor het maken van keuzes bij deze vraagstukken.
Een nieuwe koers: van grijs groeien naar groen ontwikkelen
Haarlemmermeer scoort hoog als topgemeente door de toegevoegde waarde van haar economie. In 2019 bedroeg deze waarde maar liefst 19 miljard euro. Het doel van de nieuwe koers is om de economie van Haarlemmermeer kwalitatief in de top 5 van Nederland te brengen. De omschakeling van ‘grijs groeien’ naar ‘groen ontwikkelen’ benadrukt de focus op duurzame economische groei.
Drie pijlers
Om de verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit te realiseren, rust de Economische Koers op drie pijlers: diversificatie, selectiviteit en kwaliteit.
- Diversificatie: De gemeente wil vooral bedrijven accommoderen in sectoren zoals Life Sciences & Health, ICT/Tech, groothandels en consumentengoederen, en specialistische dienstverlening. Dit zorgt voor een stabielere economie en zorgt voor minder afhankelijkheid van één sector.
- Selectiviteit: Door de beperkte beschikbare ruimte moet de gemeente keuzes maken over welk soort bedrijven zich mogen vestigen en waar. Dit betekent dat de schaarse grond in fases wordt uitgegeven en dat er gericht wordt gekozen voor bedrijven die aansluiten bij de toekomstvisie van de gemeente.
- Kwaliteit: De gemeente wil niet alleen focussen op economische groei in termen van euro’s en banen, maar ook op de maatschappelijke waarde van bedrijven. Denk hierbij aan duurzaamheid, circulariteit, innovatie, aantrekkelijk werkgeverschap en maatschappelijke betrokkenheid. Kwaliteit boven kwantiteit wordt de leidraad voor toekomstige economische beslissingen.
De aanpak
Succesvolle plannen staan of vallen met de uitvoering. Daarom bevat de Economische Koers ook een uitvoeringsprogramma, dat in twee delen is opgesplitst: korte tot middellange termijn (2023-2026) en lange termijn (tot 2030). Dit uitvoeringsprogramma is een dynamisch document dat kan worden aangepast tijdens de uitvoering.
Wethouder Marja Ruigrok van Economische Zaken licht toe: “Er zijn drie prioriteiten voor de komende twee jaar. Het verbeteren van het ondernemersplein, een wens van de gemeenteraad en lokale ondernemers, het creëren van werkruimte voor het bedrijfsleven en het bevorderen van de betrokkenheid van bedrijven bij de lokale gemeenschap. Denk hierbij aan sponsoring van lokale sportclubs, steun voor goede doelen en bijdragen aan vergroening van de gemeente.”