Waarom het UWV Process Mining inzet bij de NOW-regeling

Het is maart 2020 en door Covid-19 gaat heel Nederland op slot. Al snel kondigt het kabinet de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid aan (NOW). Hiermee krijgen werkgevers met een substantieel omzetverlies door de coronacrisis een tegemoetkoming in de loonkosten. Werkgevers vragen de NOW aan bij het UWV, dat daarvoor in slechts drie weken een volledig werkend proces opzette.

Binnen drie weken in de lucht en duizenden aanvragen: hoe hou je grip?

Met zulke extreem korte tijdslijnen, enorme druk vanuit de overheid en een geheel nieuw aanvraagproces is de NOW-regeling een bijzonder project voor het UWV. Bovendien kwamen de aanvragen vanaf de start van NOW-1 met duizenden tegelijk binnen. Om grip te houden op het hele proces van aanvraag tot uitbetaling zet het UWV Process Mining in. Met Process Mining kun je op basis van data bedrijfsprocessen in kaart brengen.

Als er iets mis gaat in het aanvraagproces, kan dat direct vervelende gevolgen hebben voor de aanvrager of het UWV. Met Process Mining werden bij het UWV afwijkingen in het NOW-proces zichtbaar, waardoor het proces continu verbeterd kon worden en zelfs proactief fouten werden voorkomen.

Vijf adviezen bij de implementatie Process Mining

Inmiddels zijn we een jaar verder en geeft het UWV een aantal tips aan bedrijven die ook Process Mining willen inzetten voor kwaliteitscontrole. We lichten er drie uit.
Ten eerste: begin klein, zodat je razendsnel resultaat ziet. Op basis daarvan bepaal je je volgende stap en zet je Process Mining optimaal in. Als tweede: deel je resultaat, op deze manier maak je anderen hongerig naar meer. Je krijgt dan gegarandeerd vervolgvragen en werkt op die manier iteratief samen. Tot slot is het heel belangrijk om te weten welk probleem je echt wilt oplossen. Zet Process Mining niet in omdat het zogenaamd ‘hot’ is, want dan wordt het niet succesvol.

UWV als inspiratie: lees het interview over de NOW-regeling

Benieuwd naar de uitdagingen en succesfactoren van de NOW-regeling bij het UWV? Lees dan het uitgebreide interview met Randy Eichhorn en Roel Goede, beiden lid van het programmateam NOW, en Richard Verheijen, als consultant Data Analytics vanuit Mobilee management & advies werkzaam bij het UWV. Ook lees je daar de overige twee adviezen die zij geven over de implementatie van Process Mining.

Over de auteur

Richard Verheijen is sinds 2015 in dienst als consultant bij Mobilee management & advies. Richard heeft jarenlange ervaring als Business Analist in IT omgevingen en helpt organisaties met het implementeren van data gedreven werken

Recente expert-content