Helemaal klaar met digitale transformatie? Of moet u nog beginnen?
Bent u ook helemaal klaar met digitale transformatie? Met het thema dan? Ik kan me dat inmiddels goed voorstellen. Want waar je ook kijkt, op IT-nieuwssites of bij IT-leveranciers: het gaat continu om digitale transformatie. En steeds zie je dezelfde, bekende eisen voorbijkomen, zoals een sterk commitment van het management of een juiste alignment van business en IT.
Natuurlijk, zonder deze randvoorwaarden gaat digitale transformatie beslist niet lukken. Maar deze zijn al lang bekend en staan ongetwijfeld op uw agenda. Laten we het daarom eens hebben over minder bekende randvoorwaarden, die minstens zo belangrijk zijn voor succesvol transformeren.
Begin te bewegen
Dat is om te beginnen de bereidheid om al doende te leren. Met andere woorden: wacht niet op wat er nog allemaal komen gaat, maar begin – eventueel op heel kleine schaal – te bewegen. Het kan tegen de achtergrond van alle snelle ontwikkelingen verleidelijk zijn om af te wachten tot er meer duidelijkheid komt over waar het allemaal heen gaat. Maar die duidelijkheid zal er niet komen. Daarom is het slim om gewoon te starten, kennis en ervaring(en) op te bouwen en van daaruit verder te werken. Neem dus een open houding aan.
Benut uw legacy-data
Een tweede stap is goed onderzoeken hoe u waarde kunt halen uit uw legacy-data. Er zijn maar heel weinig organisaties die beginnen op nul als ze starten met hun digitale transformatie. Ze beschikken over veel data. Het is de uitdaging om daar waarde uit te halen. Denk aan klantdata, die met de juiste analysetools een schat van informatie kunnen opleveren voor nieuwe processen of proposities.
Kies het juiste gereedschap
Zonder het juiste gereedschap is digitaal transformeren nauwelijks mogelijk. Met moderne low code-platforms, zoals Outsystems, beschik je over de middelen om heel snel moderne applicaties te ontwikkelen, die je zonder ingrijpende investeringen in tijd en geld kunt verbinden met je legacy. Daarbij maakt het ingebouwde application-lifecyclemanagement in deze low-code platforms het mogelijk om op een kostenefficiënte manier continu te vernieuwen door te werken volgens de Lean Startup cyclus: build, measure, learn.
De praktijk
Een goed praktijkvoorbeeld is een project bij MultiTankCard, dat zich heeft omgevormd van een traditionele tankpasleverancier naar een dienstverlener op mobiliteitsgebied. Die transitie vereiste de nodige aanpassingen aan de bestaande IT-omgeving, die het bedrijf al jaren ondersteunt. Door met Outsystems boven op deze legacy-omgeving in enkele weken nieuwe apps te bouwen, hoefden we de legacy-omgeving niet door te ontwikkelen, wat de risico’s sterk verlaagt. Door bij de app-ontwikkeling business in dezelfde ruimte te zetten als IT, bleek het mogelijk om heel snel een werkende oplossing te ontwikkelen die breed gedragen wordt binnen de organisatie. Van deze eerste succesvolle stappen is veel geleerd en heeft een mooie basis gelegd voor verdere transformatie. Dit is het perfecte voorbeeld van hoe je met moderne tools bestaande omgevingen probleemloos koppelt met de nieuwe wereld en zo volop profiteert van je legacy-data.
Jacob Beeuwkes is Manager Technologie & Innovatie bij Transfer Solutions. Jacob adviseert organisaties bij de inzet van de juiste technologie voor digitale transformatie. Hij heeft brede kennis van technologische mogelijkheden maar weet ook goed voor welke bedrijfskundige uitdagingen de business kan staan. Jacob haalt er dan ook zijn dagelijkse motivatie uit om mens, organisatie en technologie succesvol met elkaar in lijn te brengen.