Wendbaar versus malafide
“Essentieel voor ons domein is een robuuste beveiliging, gekoppeld aan optimale beschikbaarheid, zodat je onbezorgd kunt opereren in het .nl-domein. Een heel groot deel van onze inspanningen is erop gericht dat een .nl-domeinnaam altijd en ononderbroken werkt. Onze infrastructuur is bestand tegen invloeden van buitenaf; van elektriciteitsstoringen tot ddos-aanvallen. Daarnaast zorgen we dat het .nl-domein zo min mogelijk malware en phishing toelaat. Malafide content en websites bestrijden we actief, waarmee we ons onderscheiden van vele andere nationale domeinbeheerders, die vaak hoogstens reactief te werk gaan.”
Zelflerend vermogen
Meijer: “Om het .nl-domein zo veilig mogelijk te houden en de internetgebruiker te beschermen, zet ons onderzoeksteam SIDN Labs een groot arsenaal aan AI- en machinelearning-ondersteunde softwaretools in, waarmee we bijvoorbeeld fakewebwinkels snel kunnen opsporen. 80% van de .nl-websites die we daarmee detecteren leidt ook daadwerkelijk naar een fakewebwinkel. Dit percentage neemt door het zelflerende vermogen verder toe. Het afgelopen jaar hebben we samen met onze registrars bijna 4500 malafide webshops uit de lucht gehaald, want het .nl-domein moet een veilig, prettig en waardevol domein blijven.”
Waarde(n)vol voor álle stakeholders
Vanuit haar missie kiest SIDN bewust voor de inzet van een deel van de opbrengsten van .nl voor het vergroten van de toegevoegde waarde voor de Nederlandse maatschappij en economie. Meijer: “Door met digitale ID’s, cybersecurity, onderzoek, maatschappelijke investeringen en sponsoring bij te dragen aan een waarde(n)vol, innovatief, toegankelijk, veilig en toekomstvast internet en een goed geïnformeerde, weerbare gebruiker. We werken bijvoorbeeld samen met de stichting Privacy by Design aan de doorontwikkeling van het privacyvriendelijke identiteitsplatform IRMA, zodat gebruikers veel veiliger en makkelijker kunnen inloggen. Ook participeren we in bestuursorganen, ondersteunen we via SIDN-fonds diverse projecten, en ontwikkelen we maatschappelijke diensten om internetgebruikers en bedrijven weerbaarder en beter geïnformeerd te krijgen. We doen dit niet om winst te maken, maar omdat we zien dat dit een maatschappelijk probleem is en dat andere partijen dit onvoldoende oppakken. We richten ons daarbij op belangen van álle stakeholders.”
Realiseren van impact
- FD de Wereld in 2021
- Tjeerd Dorlandt
- Maarten de Kok
- Download artikel