Lachen om de woningnood
Een collega vertelde me vorige week dat ze met haar twee kinderen naar een cabaretvoorstelling over de woningnood gaat: “Een avondje lachen om iets wat eigenlijk natuurlijk om te huilen is”. Die kinderen zitten nu namelijk vrij en blij op kamers, maar wat als ze over een jaar of vier, vijf afgestudeerd zijn? Tot hun 30e op een studentenkamer blijven hangen, terug naar paps en mams of zouden we over vijf jaar daadwerkelijk stappen hebben gemaakt met het grote “900.000-woningen-erbij-plan”?
Achter de feiten aan lopen
En dan kijk ik toch naar Den Haag, want de bouw- en vastgoedsector staat letterlijk te trappelen om te gaan bouwen. Helaas lopen we continu achter de feiten aan. Sinds 2015 stijgt de vraag naar woningbouw sterk. Daartegenover staat dat de doorlooptijd van een nieuwbouwproject, van eerste initiatief tot de bouw, gemiddeld zeven jaar is. En vaak, hoe groter het project, hoe langer de doorlooptijd.
De pijplijn moet sneller leeg
Bedenk je dus dat de grote woningbouwprojecten die op dit moment in de steigers staan, waarschijnlijk zo rond 2015 geïnitieerd zijn. Wat we nu extra willen bouwen, hadden we tien jaar geleden al moeten bedenken. Maar ook toen ontbrak het in Den Haag al aan visie. Als je de komende jaren meer wil bouwen, moet je letterlijk meer woningen bouwen, maar vooral ook de doorlooptijd verkorten. De pijplijn moet sneller leeg. Roep de “beroepsbezwaarmakers” een halt toe, verkort procedures.
Symptoombestrijding
De overheid komt niet met oplossingen, maar met symptoombestrijding. De “Wet betaalbare huur” bijvoorbeeld. Die zorgt niet voor meer woningen, het is een doekje voor het bloeden. Door de woningnood wordt wonen duurder, dus reguleren we de prijzen. Maar als je eerst tien huurwoningen had die € 1.300 per maand kostten en je had voor elke woning twintig gegadigden, dan heb je die na een huurverlaging nog steeds. Sterker nog, waarschijnlijk heb je er dan nog meer. Inmiddels gaan er dan ook alweer geluiden op om de wet terug te draaien.
Meerdere oorzaken
Of ik de bouwsector hier vrijpleit als één van de oorzaken van de vertraging? Zeker niet, het gebrek aan mankracht is helaas nog steeds actueel. Maar de vertraging die daardoor ontstaat, komt niet in de buurt van de vertraging veroorzaakt door bezwaarprocedures. Kortom, ik ga nog maar even bij mijn collega informeren naar welke voorstelling ze precies gaat. Ik voel inmiddels ook wel de behoefte om de woningnood een avondje te relativeren.
Ivo van der Mark is CEO bij JAJO. De missie Closing the circle, together doelt enerzijds op de dochterondernemingen van JAJO welke actief zijn in alle fasen van de vastgoedcyclus. Anderzijds onderstreept het dat de noodzakelijke verandering in de vastgoedsector alleen mogelijk is door samen te werken met de hele keten van partners, leveranciers, opdrachtgevers en andere bouwbedrijven. www.jajo.com