• Bert Stam
  • 22 oktober 2019

Geschikt IT-personeel vinden en houden? Zo doet Rackspace dat!

Er is een enorm tekort aan geschikt personeel in de IT-sector, wat een constante uitdaging vormt voor bedrijven. Het personeelstekort betekent voor veel bedrijven een rem op de groei. Niet het salaris of het werk zelf, maar de bedrijfscultuur bepaalt voor veel werknemers of zij bij een werkgever willen (blijven) werken. Met andere woorden, in tijden van krapte op de arbeidsmarkt is een goede werkcultuur belangrijker dan ooit


Het bieden van een hoog salaris is hiervoor slechts een ‘quick fix’. Door een hoog salaris te bieden trek je mogelijk mensen aan die (voornamelijk) uit zijn op geld. Dat zijn de mensen die het snelst weer weg zijn wanneer een beter aanbod langskomt. Bovendien is het houden van trouwe, ingewerkte en capabele werknemers kosteneffectiever dan het werven en inwerken van nieuw personeel. Onderzoek van Deloitte wijst uit dat 88% van de werknemers een goede bedrijfscultuur belangrijk vindt voor het succes van een organisatie. Een prettige bedrijfscultuur bevordert niet alleen de prestatie, maar ook de loyaliteit van werknemers. Werknemers zijn eerder geneigd bij hun werkgever te blijven als ze zich goed behandeld voelen en het prettig vinden om elke dag naar het werk te gaan. Bovendien vermindert een prettige bedrijfscultuur de kans op stress. Het is niet voor niets dat de bedrijven die beoordeeld worden als beste werkgever zo succesvol zijn.

Hoe creëer je een goede bedrijfscultuur?

  • Het welzijn van de werknemers staat op één

Een organisatie kan nooit een positieve werkcultuur in stand houden als het welzijn van de werknemers niet de hoogste prioriteit heeft. Werknemers moeten de beste versie van zichzelf kunnen zijn, zowel fysiek, mentaal als emotioneel.

Rackspace biedt zijn werknemers, ook wel ‘Rackers’, bijvoorbeeld korting op een lidmaatschap voor de sportschool en er zijn op kantoor altijd gezonde hapjes en drankjes beschikbaar.

  • De werkomgeving is inclusief

Het is belangrijk dat iedereen zich thuis kan voelen binnen een organisatie. Bij Racksterdam zijn er acht verschillende nationaliteiten binnen een team van dertig personen. Alle Rackers hebben een vlag naar keuze boven hun bureau hangen: van de Amerikaanse vlag tot aan de Batman-vlag. Alles kan en mag.

  • Zingeving en doelgerichtheid: samen én alleen

Betekenisgeving is belangrijker dan ooit op de werkplek; het bevordert de doelgerichtheid van werknemers, en daarmee de arbeidstevredenheid. Werkgevers moeten samenkomen met hun team om doelen te creëren waar iedereen naar toe kan werken. Samen tijd spenderen staat bij Rackspace hoog in het vaandel. Iedereen werkt samen in een open ruimte en er zijn vaak teamuitjes, gezamenlijke lunches en borrels. Maar ook persoonlijke groei wordt binnen Rackspace gestimuleerd; je kunt je altijd blijven ontwikkelen.

Kortom, het vinden van geschikt IT-personeel is essentieel, maar het (uiteindelijk) behouden van personeel is nog veel belangrijker. En er is maar één manier om dat te bereiken: door een goede werkgever te zijn. Rackspace is door Glassdoor én Forbes verkozen tot één van de beste werkgevers en wordt bovendien beschouwd als een van de beste werkgevers voor de LGBTQ community en wordt gezien als een “trustworthy” company.

Over de auteur

Bert Stam is Sales Director Rackspace Northern Europe

Recente expert-content