• Hen Snackers
  • 29 april 2014

Samen is niet alleen, toch?

Dit jaar staat bij ons in het bedrijf het thema ‘samen’ centraal. Niet zo’n gekke keuze, want samen is de verbindende factor in alles wat we doen als bedrijf. We werken samen met collega’s, klanten en leveranciers en streven vaak één gemeenschappelijke doel na. Dit principe geldt eigenlijk voor ieder ander bedrijf. Ondernemen in je eentje zal niet tot grote successen leiden, je hebt immers een afzetmarkt nodig, welke dienst of product je ook verkoopt.

Wakker worden voor de wekker

Maar wat betekent ‘samen’ eigenlijk concreet? Als je kijkt in het woordenboek dan staat het voor: ‘bij of met elkaar’. Samen kan ook worden gezien als ‘niet alleen’ en als je heel ver kijkt misschien wel als ‘niet zelfstandig’. Ik zie dat anders. Wil je namelijk succesvol willen samenwerken, dan moet ‘samen’ staan voor ruimte om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Je streeft als bedrijf wel een gezamenlijk doel na en je hebt elkaar nodig, maar het individu speelt daarin een belangrijke rol.

Ik ben van mening dat je door medewerkers vrijheid te geven zij het beste presteren. Het feit dat iemand vertrouwen in je heeft, maakt je gemotiveerd en gepassioneerd. Deze eigenschappen komen het gezamenlijke doel ten goede. Daarbij is het natuurlijk zo dat als je als individu niet goed functioneert, je uiteindelijk ook niet succesvol kan opereren in een team. Even gaat het goed, maar uiteindelijk val je door de mand. Want altijd alles samen doen en leunen op collega’s, dat houdt niemand vol.

Eigenlijk is het gek dat tijdens het werk alles samen doen vaker voorkomt dan in een privésituatie. Sommige mensen zeggen dat werk en privé twee heel verschillende zaken zijn. Daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat mensen eens wat vaker in de spiegel moeten kijken en gedrag dat ze vertonen op de werkvloer vergelijken met gedrag in privésituaties. Waarom alles op het werk samen willen doen? Voor de leidinggevende om controle te houden en voor de medewerker om lekker te kunnen leunen op anderen? Het zou toch ook wat zijn dat je in een huwelijk of vaste relatie alles samen moet doen. Ik denk dat vele relaties zullen stranden. Je hebt ruimte en vrijheid nodig om te kunnen groeien. Of het nu gaat om werk of privé!

Wat ook totaal niet werkt is écht alles samen willen doen, tot in het kleinste detail. We kennen allemaal het principe, als niemand verantwoordelijk is, gebeurt er ook niets. Door altijd terug te vallen op een team, heb je eigenlijk geen eigen mening. Je gaat daar waar de rest naar toe gaat. Eigen inbreng of initiatief valt daarmee helemaal weg. Hoe succesvol ben je dan als bedrijf?

Ik durf dus wel te stellen dat samen alleen tot zijn recht komt als je als individu tot je recht komt. En het geven van ruimte is daarin essentieel. Let wel, het geven van ruimte en vrijheid is wel iets anders dan ‘vrijheid, blijheid’. Kan een medewerker deze vrijheid niet aan, maak dan goede afspraken. De teugels zullen bij elk persoon anders moeten worden gevierd, maar een ding is zeker, houd de teugels niet te strak.

Over de auteur

Hen Snackers is medeoprichter en algemeen directeur van QNH Consulting BV. Deze IT-consultancy en kennispartner helpt organisaties, via partnership in IT, met het bijsturen en verbeteren van hun bedrijfsvoering door de inzet van slimme IT oplossingen. “We werken niet vóór organisaties, maar mét organisaties, daar ligt onze kracht en groeipotentie”. Hen bekleedde diverse directiefuncties bij Ordina TTI en ELC Technologies voordat hij met QNH van start ging.

Recente expert-content