Scoren met personalisatie in e-commerce

Personalisatie wordt door veel marketeers gezien als de heilige graal voor de weg naar succes. Hoe persoonlijker communicatie is, hoe relevanter voor de bezoeker of ontvanger, hoe groter de kans op meer conversie in je webshop. En het mooie is dat het technisch steeds laagdrempeliger wordt om online personalisatie in te zetten. En dat betekent dat het ook steeds toegankelijker wordt voor marketeers om daadwerkelijk toe te passen. Dus tijd dat ook jij gaat scoren met personalisatie.

Consumenten verwachten personalisatie in webshops

Onderzoek van GFK in opdracht van ShoppingTomorrow heeft aangetoond dat consumenten ook een bepaalde mate van personalisatie verwachten als ze webshops bezoeken. De Nederlandse consument geeft in dit onderzoek aan het prettig te vinden als webshops zijn afgestemd op hun individuele behoeften. Dit geldt voor maar liefst 63% van de respondenten. En nog eens 53% geeft aan dat zij sneller geneigd zijn terug te komen naar shops waar personalisatie wordt toegepast. Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan met personalisatie. Maar hoe doe je dat?

Mark van den Berg in het middenFoto: Mark van den Berg staat in het midden

Customer Data Platforms

Om te kunnen personaliseren heb je data nodig van klanten en bezoekers. Data zit vaak ‘verstopt’ in een veelvoud aan systemen en is versnipperd toegankelijk.

Met andere woorden, je hebt vaak geen totaalbeeld van wie een klant is. Een Customer Data Platform (CDP) maakt het mogelijk om zoek-, klik- en koopgedrag binnen de eigen webshop te koppelen aan klantdata. Door middel van koppelingen met andere systemen binnen je organisatie kan deze klantdata vervolgens centraal worden beheerd. Denk hierbij aan CRM- en ERP-systemen, e-mail marketingsoftware en e-commerce platformen. In het CDP ontstaan zo bezoekers- en klantprofielen die continu worden verrijkt met nieuwe data. Het CDP zorgt er vervolgens voor dat deze profielen via diverse kanalen de voor hen relevante aanbiedingen te zien krijgen. Uiteraard binnen de webshop zelf, maar ook d.m.v. koppelingen via Google Ads, social mediakanalen, pushnotificaties en natuurlijk e-mail…

Personalisatie en e-mail marketing

E-mail is namelijk bij uitstek een kanaal om extra traffic en conversie te genereren. Uit het Nationaal E-mail Onderzoek 2021 blijkt dat maar liefst 76% van alle Nederlanders in 2021 minimaal 1x een aankoop heeft gedaan naar aanleiding van een e-mailbericht dat ze van een (online) retailer hebben ontvangen. Een naadloze integratie tussen een CDP en e-mail marketing software biedt daarom nog meer kansen om e-mails nog relevanter en persoonlijker te maken voor ontvangers. Zo vergroot je de kans op conversie in je shop en dus op meer omzet en marge. Dat wil jij toch ook?

Over de auteur

Mark van den Berg is Managing Director bij Spotler en heeft meer dan 20 jaar ervaring in marketing en 10+ jaar ervaring in SaaS (Software as a Service). Spotler is e-mail marketing (automation) software die marketeers meer marketing power geeft. Dus niet oneindig veel functies in de software, maar functies die echt gebruikt worden en die makkelijk en snel toe te passen zijn. Met Spotler maak je zelf snel en gemakkelijk o.a. e-mail nieuwsbrieven, webformulieren, enquêtes, landingspagina’s, A/B splittesten en automatische (event-triggered) campagnes. Daarnaast profiteer je van vele gestandaardiseerde koppelingen met CDP’s, CRM- en e-commerce systemen. Spotler helpt zo meer dan 5.000 marketeers in Nederland om e-mail marketing (automation) effectief in te zetten.

Recente expert-content