2023: focus op duurzame digitale transformatie

Een groenere wereld door digitalisering: dat is waar Huawei naar streeft. De techreus heeft duurzaamheid tot een van de speerpunten in de bedrijfsvoering gemaakt. Logisch dus dat daarop ook de focus ligt voor het komende jaar. CEO van Huawei Nederland, Johnson Zhang, vertelt over de belangrijkste thema’s voor 2023: verduurzaming, investeren in tech-talentontwikkeling en betere oplossingen voor gezondheidszorg en onderwijs.

Speerpunt 1: DUURZAAMHEID

Johnson Zhang: “ICT is verantwoordelijk voor 2% van de mondiale CO₂-footprint, maar is tegelijkertijd goed voor 20% reductie van energie- en grondstoffenverbruik. Daarmee is digitalisering bevorderlijk voor duurzaamheid, minder verbruik van grondstoffen en een kleinere CO₂-voetafdruk. Dat zie je terug in onze communicatie- en connectiviteitsoplossingen. Deze oplossingen zijn er voor de samenleving. Neem onze Green Solutions. De kennis en ervaring die wij hebben opgedaan door onderzoek en ontwikkelingen in energiereductie en -opslag voor de mobiele netwerken van telecomproviders zetten wij nu in voor duurzame zonne-energie oplossingen voor industrie en huishoudens.”

“Onze oplossingen zijn er voor de samenleving”

Speerpunt 2: TALENTONTWIKKELING

De digitale transformatie komt er niet zomaar. Daarvoor zijn veel mensen nodig. Huawei doet daarom aan talentontwikkeling. Dat begint al op de middelbare school: de SmartBuzz biedt een lesprogramma over digitaal bewustzijn. Zhang: “Daarnaast voegen wij weer vele opleidingen toe aan onze online ICT Academy. Daarmee bouwen wij aan verbreding van de kennis in onze samenleving. In 2022 deden meer dan 50 studenten mee aan het ‘Seeds for the Future’- programma, een talenten-studieweek vol masterclasses voor studenten in de laatste fase van hun opleiding. Dit jaar hopen wij op meer studenten.” Tot slot vindt Huawei dat iedereen moet kunnen meedoen aan digitalisering. Daarom ondersteunt het bedrijf projecten die digitale inclusie ondersteunen, zoals Allemaal Digitaal en TechMeUp.

Speerpunt 3: GEZONDHEIDSZORG EN ONDERWIJS

“In het onderwijs en in de gezondheidszorg helpen we moderniseren door oplossingen te bieden voor elektriciteit en energie-efficiëntie. Scholen helpen we onder meer bij de aanleg van veilige ICT-infrastructuren met een hoge capaciteit. Onze oplossingen ondersteunen diensten die de evolutie van de ICT-infrastructuur en de transformatie naar cloud-gebaseerd onderwijs bevorderen. Ze leveren hoge snelheidsconnectiviteit. En dat leidt tot gelijke toegang tot onderwijs en een echt gepersonaliseerde, studentgerichte aanpak. In de gezondheidszorg gebruikt ons ‘Agile Network for e-hospital’ big data om de complexiteit van het netwerk te verminderen en datasilo’s te verwijderen, waardoor de data toegankelijker is voor andere delen van de organisatie. In 2023 zetten we in op nog meer verduurzaming in deze beide sectoren.”

Over de auteur

Johnson Wentao Zhang is CEO van Huawei Technologies BeNeLux

Recente expert-content