Nederland zet internationaal haar beste beentje voor
Nederland blijkt op het internationale speelveld sterk ontwikkeld te zijn in het ‘cloud denken’. Want als Nederlands IT-bedrijf zien we dat we op veel landen om ons heen een behoorlijke voorsprong hebben in het cloud doen en denken. Daar waar we in Nederland echt al bezig zijn met productie inrichtingen op basis van publieke cloud oplossingen, wordt daar in de landen om ons heen nog steeds veel geïnvesteerd in eigen infrastructuur. Deze voorsprong in kennis en kunde moet, met de juiste ingangen en contacten, om te zetten zijn in mooie nieuwe projecten.
Er ligt een grote uitdaging in Nederland
Bijna al onze bedrijven zijn op de een of andere manier al bezig met cloud. Dit kan op technisch gebied zijn, het concreet oplossen van een probleem, of meer strategisch. Het blijkt in de praktijk nog steeds vaak nodig (en bewerkelijk) om veelal irrationele cloud vrees weg te nemen bij bedrijven. We zien nog vaak dat beslissers in organisaties niet voor (publieke) cloud oplossingen durven kiezen. Dit is dan vaak niet eens om harde technische problemen, maar meer om een onderbuik gevoel of om wat anderen ervan zouden kunnen denken. Deze emotie is vaak lastig om te draaien met technische argumenten, hoe waar deze ook zijn.
Als IT-dienstverlener moet je organisaties goed kunnen ‘lezen’
Wat bij de gesprekken met die beslissers steeds meer van waarde blijkt is dat naast pure technische kennis ook het beschikken over bedrijfsmatige kennis zinvol is. Techniek is niet meer geïsoleerd, maar heeft raakvlakken met bijna alle onderdelen in een organisatie. Daarom moet je als IT-dienstverlener de organisatie goed kunnen ‘lezen’. Dit betekent niet dat we allemaal business consultants moeten worden, maar we moeten wel snappen welke problemen in een organisatie voor kunnen komen. En hoe deze met behulp van IT-middelen opgelost kunnen worden. Dit vereist dat we naast de (cloud) technici ook moeten beschikken over medewerkers die ‘boven de techniek’ over integratie en implementatie van functies kunnen praten.
Samenvattend: Op basis van bovenstaande verwacht ik dat de goede Nederlandse cloud specialisten de komende jaren in Nederland en het buitenland nog wel even vooruit kunnen.
Remco Nijkamp is CTO bij Qwise. IT-dienstverlener Qwise uit Amsterdam is sinds begin dit jaar actief als onderdeel van het Franse Groupe Onepoint. Daar waar Qwise op nationaal niveau al bijna 15 jaar bekend staat als kennishuis op het gebied van virtualisatie- en cloud oplossingen geldt dat sinds kort dus ook internationaal. Qwise biedt cloud oplossingen voor centralisatie en virtualisatie van werkplekken en infrastructuur. Qwise is partner van onder andere Citrix, Microsoft (Azure), RES en Nutanix.