Naar een growth mindset organisatiecultuur: hoe doe je dat?

Het lerende vermogen vergroten: dé uitdaging voor organisaties die wendbaar willen blijven. Hoe je dat aanpakt? Door te denken en te handelen vanuit een growth mindset, de overtuiging dat je elke dag beter kunt worden in wat je doet.

De belofte van de growth mindset
Mensen die ergens helemaal voor gaan en zich nooit laten ontmoedigen. Eigenlijk kennen we allemaal wel zo iemand. Neem Maarten van der Weijden, die de Elfstedentocht bij een tweede poging wél uitzwom. Of Boyan Slat, die zijn The Ocean Cleanup na veel tegenslagen tot een succes wist te maken. Hoe uitzonderlijk talentvol deze mensen ook zijn, hun topprestaties danken ze uiteindelijk aan een growth mindset.

Voor de goede orde: de belofte van een growth mindset is niet dat je, als je maar je best doet, tot de besten van de wereld gaat behoren. De belofte is wel dat je met deze mindset het beste uit jezelf kunt halen. En wie weet hoe ver je het daarmee schopt.

Naar een growth mindset-cultuur
Organisaties kunnen actief bijdragen aan het creëren van een cultuur waarin leren de norm is, een growth mindset-cultuur dus.  Hieronder drie praktische handreikingen.

  • Beloon vooral ook de hardste groeier
    Geef niet alleen de medewerkers met de topresultaten een podium, maar vooral ook de mensen die het hardst zijn gegroeid. Dit kun je onder andere doen door juist die medewerkers te vragen hun ervaringen te delen als succesverhalen. Bijvoorbeeld tijdens een gezamenlijke ‘keek-op-de-week’ binnen je team of afdeling. Zo beloon je het leren.
  • Ga op zoek naar fouten en leer ervan
    Medewerkers ervaren vaak weinig ruimte voor het maken van fouten. Zonde, want van fouten kun je leren. Vooral als het gaat om zogenaamde stretchfouten, die je maakt als gevolg van het feit dat je buiten je comfortzone treedt en iets nieuws uitprobeert. Dé tip is dus ook: ga bewust op zoek naar het maken van dit soort fouten!
  • Stimuleer het spreken vanuit de growth mindset
    ‘Ik kan dit niet’. Hoe vaak zeggen we dat wel niet? Volgens psychologe Carol Dweck, grondlegger van het growth mindset-concept, moeten we taal leren gebruiken die onze mogelijkheden benadrukt in plaats van onze belemmeringen. Zij pleit er bijvoorbeeld voor het woordje ‘nog’ vaker te gebruiken. Dus ‘ik kan het nog niet’ in plaats van ‘ik kan het niet’.
Over de auteur

Mathijs de Boer is Business Development Manager bij Boertien Vergouwen Overduin (BVO) www.bvo.nl

Nieuwsgierig naar meer?

Lees ook onze eerdere blog over de noodzaak van een lerende organisatiecultuur. Wil je meer weten over de growth mindset en wat dat voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Mathijs de Boer via 0653920125 of mdeboer@ncoigroep.nl

Recente expert-content