• Hans van der Molen
  • 20 maart 2017

Agility: one day fly of noodzaak?

Agility, zelfsturende teams, talentmanagement. Het zijn de HR-hypewoorden van dit moment. Morgen zijn het waarschijnlijk weer andere termen, maar de onderliggende noodzaak blijft bestaan. Wendbaarheid, want daar gaat het hier om, is geen one day fly. Tenminste wanneer je als organisatie relevant wilt blijven naar de toekomst toe.


Introduceerden automerken voorheen één nieuw model in de vijf tot acht jaar, nu lanceren ze per jaar vijf tot tien modellen. Het accelererende verandertempo van de wereld om ons heen is een extern feit. Bestaande organisaties zullen daarom in dit tempo mee moeten. Daarnaast zijn er de onvoorspelbare disruptieve krachten; de ‘Ubers’ die een bestaande markt compleet op zijn kop kunnen zetten. In januari een businessplan maken en verwachten dat het in september nog actueel is? Vergeet het maar. Wendbaarheid of agility is hét middel om de continuïteit van je organisatie te waarborgen.

Balans tussen wendbaarheid en controle

Streven naar maximale wendbaarheid of zelfsturing staat echter niet garant voor organisatiesucces. Het gaat om de balans tussen wendbaarheid en controle. Daarin zijn de organisatiedoelen bepalend. Zoals al eerder gezegd in de blog over het dilemma tussen strakke regelgeving en losser besturen: wil je wendbaarheid kunnen organiseren? Dan moeten missie en doelen van de organisatie voor iedereen kristalhelder zijn. Daarbij: hoe groter en krachtiger het doel van de organisatie, hoe meer verband en vaak schaalgrootte een organisatie nodig heeft om succesvol te zijn.

Startups: het schoolvoorbeeld van agility

Organisatiegrootte mag dan noodzakelijk zijn voor het realiseren van bepaalde organisatiedoelen, het is ook een van de twee bedreigingen van wendbaarheid. De andere is leeftijd.

Hoe ouder en groter een organisatie, hoe meer de wet van de remmende voorsprong van toepassing wordt. Daar tegenover staan de startups: het schoolvoorbeeld van agility. Er is nog niets: geen structuur, geen vaste werkprocessen, geen gedragspatronen. Een startup trekt bovendien van nature vaak (jonge) mensen aan met een onbevangen agile mindset over hoe ze willen werken. Ze hebben geen behoefte aan vaste, bestaande functiebeschrijvingen.

Te veel wendbaarheid = chaos

Maar net als bestaande organisaties, hebben startups ook een valkuil. Wanneer de balans tussen controle en wendbaarheid doorschiet naar wendbaarheid, is de chaos compleet. Door een organisatievorm in te richten die past bij zowel de organisatiedoelen als de onbevangen mindset, ontstaat een context die net voldoende controle biedt om organisatiedoelen succesvol te realiseren en tegelijkertijd te profiteren van optimale wendbaarheid.

Flexibel in organisatieverband

Kortom, voor zowel bestaande organisaties als startups hangt relevantie voor de toekomst af van de juiste balans tussen agility en controle. Daarom zouden ze zich allebei om de paar jaar moeten afvragen: wat hebben we aan organisatieverband nodig om onze huidige doelen te realiseren en tegelijkertijd relevant te blijven naar de toekomst toe?

Wilt u in gesprek over de juiste balans tussen wendbaarheid en controle voor uw organisatie en hoe u daar vorm aan kunt geven? Neemt u dan contact op met management consultant Floris Jan Masmeijer of met Hans van der Molen, ervaren management consultant en directievoorzitter van GITP. GITP biedt een afgewogen mix van assessment, training, coaching en adviesdiensten, gebaseerd op een helder begrip van de businessdoelen en behoeften van (HR)-organisaties.

www.gitp.nl/bestuurder

Over de auteur

Hans van der Molen is directievoorzitter bij GITP/PiCompany. Vanuit zijn brede ervaring in Economie, Business management en HR consultancy focust hij op de implementatie van organisatieveranderingen, door het beter laten functioneren van organisaties én individuen in hun professionele en maatschappelijke omgeving. GITP biedt een afgewogen mix van assessment, training, coaching en adviesdiensten, gebaseerd op een helder begrip van de businessdoelen en behoeften van (HR)-organisaties.

Recente expert-content