Het failliet van de Nederlandse ICT-Sector
Geen enkele branche kan overleven zonder innovatie. Zonder innovatie rest nog maar één optie op basis waarvan men kan concurreren en dat is om de goedkoopste te zijn. En dat is met onze Nederlandse lonen bepaald niet eenvoudig. Qua innovatie-inspanning behoort Nederland bij de middenmoters in Europa. Op het gebied van ICT-services is deze positie zelfs nog een stuk slechter. Zo steken wij schril af bij onze oosterburen die een ruime “Vorsprung durch Technik” hebben en die er tevens in zijn geslaagd om door middel van loonmatiging hun kosten op een acceptabel nivo te houden. Wat veroorzaakt dit verschil tussen het Duitse succes en ons thans falend poldermodel?
Innovatie en ICT-kennis gaan hand in hand
De populariteit van de Nederlandse informaticastudies is helaas weer verleden tijd. Een universiteit is al blij met 30 aanmeldingen Informatica naast ca. 1000 aangemelde bedrijfskundigen (die later allemaal manager worden – hoera!). Om over promovendi maar helemaal te zwijgen. Hoe anders is dit in Duitsland. De titel “Herr Doctor” wordt daar met eer gedragen.
Een florerende ICT-dienstensector vereist een florerende Maak-industrie. Duitsland, als Europees “innovation leader” is er in geslaagd deze symbiose in stand te houden. In Nederland is dit een stuk moeilijker geworden. In ons streven naar kostenbesparingen verplaatsen wij zowel productie als kennisintensief werk (ICT, R&D) naar offshore locaties.
ICT als innovatiemotor voor Nederland
Wil Nederland het innovatiepotentieel van ICT kunnen benutten, dan zal de overheid een actieve samenwerking tussen publieke en private sector veel sterker moeten stimuleren. Waarom geen R&D-centra waarin universiteiten, maakindustrie en ICT-bedrijven actief samenwerken? Bied studenten informatica extra voorzieningen en stimuleer deze studies. Bekijk hoe in geval van offshoring verstandige keuzes kunnen worden gemaakt met betrekking tot uitvoerend werk en innovatief werk.
Het is nog niet te laat, maar er moet wel gehandeld worden.
Wil Daniels is CEO van Ciber Nederland BV en tevens lid van de Ciber International Management Council. Hij heeft bijna 30 jaar ervaring in IT Services en Consulting. Zijn nadruk op waarde creatie en klantgerichtheid heeft er mede voor gezorgd dat Ciber Nederland sinds 2008 elk jaar als beste ERP-dienstverlener is gekozen in de Computable ICT Services Guide.