Huidige productiviteits-uitdagingen voor de industie biedt nieuwe kansen in 2024

De economische verwachtingen zijn uitdagend en we staan echt op een nieuw kruispunt.

Sommige deskundigen waarschuwen dat we een tweede verloren decennium tegemoet kunnen gaan als we de structurele problemen van onze economie niet aanpakken. Als we dit wel doen, zijn we klaar voor een duurzame en veerkrachtige groei in de toekomst.

Naast het verlagen van schulden en het verminderen van de sociaaleconomische ongelijkheid, is het verbeteren van de bedrijfsproductiviteit essentieel. Hoewel de meeste organisaties verbeter programma’s hebben opgesteld om de productiviteit te verhogen, mislukken de meeste van hen. Hier zijn enkele redenen waarom dit nog steeds mislukt.

Frank Stieger

Gebrek aan overeenstemming over doelen, methoden en maatstaven voor productiviteitsverbetering tussen managers, werknemers, leveranciers en klanten. Het hebben van transactionele statistieken, en dus geen geaggregeerde management-KPI’s, samen met een gestructureerde methodologie verhoogt het slagingspercentage enorm. Het hebben van een standaard verbetermethodiek stelt je ook in staat om de aanpak te vertalen naar andere gebieden van de organisatie.

Ontoereikende middelen of ondersteuning voor productiviteitsverbetering, zoals onvoldoende capaciteit en capaciteiten en een ontbrekende infrastructuur om de productiviteit te bewaken en te beheren (geen gegevens, geen formele beoordeling, geen besturingssysteem). Dit zal onvermijdelijk leiden tot een vreselijk trage of stokken van de voortgang van het programma, verlies van momentum en uiteindelijk een stille en mislukte afsluiting van het programma. Het creëren van snelheid en het laten zien van resultaten in deze programma’s is van het grootste belang.

Misvattingen over de voordelen en kosten van productiviteitsverbetering, zoals de veronderstelling dat dit zal leiden tot banenverlies, lagere kwaliteit of hogere prijzen. Het tegendeel is echter waar. Een van de belangrijkste hefbomen om aan te werken bij het optimaliseren van de productiviteit is het verminderen van het aantal productiefouten en zo productietijd besparen. Hierdoor gaat de kostprijs juist omlaag. En er zijn veel opties om de tijd die wordt gewonnen door productiviteitsverbetering te gebruiken, waaronder: meer produceren (ervan uitgaande dat er vraag naar is), training, onderhoud, enz.

Dit zijn enkele van de bekende uitdagingen waarmee productiviteitsverbeteringsprogramma’s in de industrie worden geconfronteerd. Om deze problemen te overwinnen, is het belangrijk om alle relevante belanghebbenden te betrekken en op één lijn te brengen, de doelstellingen en verwachtingen te verduidelijken en te communiceren, voldoende middelen en ondersteuning te bieden en de voortgang en resultaten van productiviteitsverbetering te monitoren en te evalueren.

Als u meer wilt weten over hoe Argon & Co u kan helpen om uw productiviteit te verbeteren, neem dan contact met mij op via: frank.stieger@argonandco.com of bel ons op +31 6 24977602.

Recente expert-content