De Nederlandse Staatsloterij houdt maand in, maand uit het land in spanning. Win ik deze maand in de Staatsloterij een ton, een miljoen of misschien zelfs een jackpot van vele miljoenen? Maar er speelt meer. Het kabinet-Rutte neemt de kansspelwetgeving op de schop.
De 10e van de maand is een heel bijzondere dag in Nederland, want dan vindt de trekking plaats van de Staatsloterij. Miljoenen mensen wachten gespannen af welke geldprijs ze hebben gewonnen. En de mogelijkheid van winnen is groot, omdat de Staatsloterij door de jaren heen de hoogste winkans en de grootste prijzenpot van alle Nederlandse loterijen biedt. Uniek is ook dat alle prijzen vrij van kansspelbelasting worden uitgekeerd en de winnaars uit privacyoverwegingen altijd anoniem blijven. Geen wonder dus dat meedoen iedere maand opnieuw – én op Koninginnedag en oudjaar – een populair en enerverend tijdverdrijf is voor miljoenen Nederlanders. De Staatsloterij is bovendien al een respectabele 285 jaar uiterst populair bij jong en oud.
Niets doen is geen optie
De Nederlandse Staatsloterij is een moderne en dynamische organisatie die voortdurend inspeelt op de wensen van de deelnemers, rekening houdend met de sociaal-maatschappelijke en sociaal-culturele ontwikkelingen in de kansspelmarkt: grotere jackpots of juist meer mensen gelukkig maken door een aanmerkelijk breder prijzenpakket. Dat laatste is ‘de toekomst’, zegt Frans van Steenis, algemeen directeur. De jongere generatie lijkt de ‘greed’ voorbij te zijn. Op dit moment zijn er grote veranderingen op komst in de kansspelmarkt. Er is sprake van een liberalisering van de kansspelwetgeving. Van Steenis spreekt liever over een modernisering. Het kabinet-Rutte neemt de kansspelwetgeving op de schop. “En dat werd tijd, want de huidige regels zijn van 1964”, zegt Van Steenis. “De voorgenomen hervormingen zijn een grote uitdaging, maar bieden de Nederlandse Staatsloterij ook nieuwe kansen. Wij wensen daar graag onze bijdrage aan te leveren. Onze organisatie heeft een lange ervaring en heeft enorme kennis en enthousiaste, jonge mensen in huis, zodat wij ook een aangewezen gesprekspartner zijn om alles wat er komen gaat in goede banen te helpen leiden. Wij zijn ervan overtuigd dat alle partijen, zowel deelnemers als ondernemingen die kansspelen organiseren, ermee gediend zijn wanneer de markt goed gereguleerd is en blijft. Wanneer mensen bijvoorbeeld online gaan spelen, juist ook met aanbieders van over de landsgrenzen heen, moeten we ervoor zorgen dat dit op een nette en verantwoorde manier gebeurt. Die wetsaanpassingen worden nu voorbereid en vragen om zeer zorgvuldige afwegingen. We staan hiermee, als partijen op de kansspelmarkt, voor een uitdaging die ook kansen biedt. Het is daarom noodzakelijk dat met alle stakeholders rond de tafel gezeten wordt en strikte afspraken worden gemaakt, passend binnen een goede en risicobeperkende nieuwe wetgeving. Niets doen is overigens ook hier geen optie. We moeten nu met alle betrokkenen op de kansspelmarkt, in het belang van de spelers, en de Nederlandse samenleving de juiste beslissingen nemen.”
‘Heel de organisatie is erop gespitst om het onze deelnemers naar de zin te maken’
Liberalisering
De liberalisering of modernisering van de kansspelwetgeving wordt door Van Steenis niet gezien als een bedreiging, maar als een kans. Uiteraard moeten hierbij wel enkele kanttekeningen worden gemaakt, want de modernisering mag natuurlijk niet gaan betekenen dat het een ‘free for all’ wordt of dat ongelimiteerde premies op regelovertredend gedrag worden gegeven door ondoordachte legalisering of dat van de ene dag op de andere de grenzen worden opengesteld voor onbekende buitenlandse toetreders. Netheid, integriteit, duidelijkheid en transparantie zijn belangrijke begrippen bij hoe organisaties in deze branche dienen te werken. “Zo is de Nederlandse Staatsloterij altijd te werk gegaan”, beklemtoont Van Steenis, “en wij blijven erop hameren dat dit de enige manier is om in deze markt te mogen opereren.”
Hierin weten de erkende loterijaanbieders zich gesteund door de Tweede Kamer. Nog steeds wordt er in Nederland voor honderden miljoenen euro’s op illegale wijze ‘gegokt’. De nieuwe wetgeving die wordt ontwikkeld is er om ervoor te zorgen dat dit aan banden wordt gelegd. Vooral illegale sites op internet zullen en moeten worden aangepakt. Buitenlandse bedrijven die bijvoorbeeld via internet in Nederland opereren, zullen zich aan de Nederlandse wet dienen te houden. Kinderen beneden de achttien jaar moeten gegarandeerd van deelname worden uitgesloten en ook buitenlandse aanbieders zullen keurig, in lijn met de andere aanbieders, kansspelbelasting moeten gaan afdragen, wat nu in de meeste gevallen niet of nauwelijks gebeurt. “Dit zou op zijn minst oneerlijke concurrentie zijn”, zegt Van Steenis.
Gewoon leuk om te doen
“De discussie is in volle gang hoe we dit in Nederland moeten gaan aanpakken,” zegt Van Steenis, “maar we zijn zeker op de goede weg. Wat voor ons echter voorop blijft staan, is dat deelnemen aan de Staatsloterij gewoon leuk is en ook vooral leuk moet blijven. Het is en blijft een beproefd en spannend speltype met slechts één doel, en dat is zo veel mogelijk geld terug naar de miljoenen spelers. De speler staat bij ons centraal.”
Van Steenis kijkt uit naar de modernisering van de wetgeving en de kansen die deze gaat bieden. Het jonge en enthousiaste team van ‘creatieven’ en top-‘financials’ in de Haagse Paleisstraat draait op volle toeren in de ontwikkeling van nieuwe spelconcepten waarmee de Staatsloterij op weg gaat naar haar 300e verjaardag. Van Steenis: “Gewoon een prachtige, 100% Oranje organisatie, met een voorbeeldfunctie in een boeiende kansspelmarkt!”