Nederlandse Loterij

Nederlandse Loterij

Branche
Kansspelen
Adres

Bezoekadres
Paleisstraat 5
2514 JA Den Haag

Postadres
Postbus 818
2500 AV Zoetermeer

Social media

Nederlandse Loterij is in 2016 voortgekomen uit de fusie tussen de Nederlandse Staatsloterij en De Lotto. We zijn de grootste kansspelorganisatie van Nederland en organiseren op dit moment zeven verschillende kansspelen: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en Toto. Onze missie kunnen we in 7 woorden samenvatten: bijdragen aan een gelukkig en gezond Nederland.

Nederlandse Loterij maakt niet alleen veel deelnemers blij met mooie geldprijzen. We zorgen er ook voor dat Nederland gelukkig en gezond wordt. Samen maken we sport en beweging bereikbaar voor iedereen. Van jong tot oud, van Olympisch tot paralympisch, en van revalidatie tot gehandicaptensport. Want kinderen krijgen bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen door te sporten, ouderen maken meer contact en de maatschappij wordt sterker door gezonde en fitte mensen. Daarnaast dragen we onze opbrengst af aan de Nederlandse samenleving: via het ministerie van Financiën, NOC*NSF en achttien goede doelen via Stichting Aanwending Loterijgelden Nederland (ALN).

Onze spelers kopen hun loten online of bij één van onze ruim 5000 verkooppunten in het hele land, of zij spelen mee via een abonnement. Voor een verantwoord kansspelaanbod houden wij ons aan de normen van de World Lottery Association (WLA) en de European Lotteries (EL). Bovendien houdt de Kansspelautoriteit (KSA) toezicht.

Onze geschiedenis

of eigenlijk: die van onze voorlopers

Met het geboortejaar 2016 is de Nederlandse Loterij nog jong. Maar de geschiedenis van de afzonderlijke fusiebedrijven gaat terug tot het jaar 1726.

Nederlandse Staatsloterij:

al bijna 300 jaar

De historie van de Nederlandse Staatsloterij begint in 1726. In dat jaar werd de ‘Generaliteitsloterij’ opgericht door de toenmalige bestuurders van De Zeven Provinciën – het Koninkrijk der Nederlanden bestond nog niet. De bedoeling was om extra fondsen te werven en tegelijkertijd de wildgroei aan kleine, provinciale en illegale loterijen te stoppen. De organisatie moest dus ook zaken reguleren.

De eeuw daarna wijzigde de naam van de loterij regelmatig. In 1848 werd het ‘Nederlandse Staatsloterij’ en de loterij viel voortaan rechtstreeks onder de minister van Financiën. Tot 1992: vanaf dat jaar was de Nederlandse Staatsloterij geen onderdeel meer van het ministerie van Financiën, maar een zelfstandige Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij. SENS was vanaf dat moment de vergunninghouder om het Staatsloterijspel te organiseren. In 2012 kwam er een tweede loterij bij: het wekelijkse Miljoenenspel.

De Lotto:

het begon met voetbal

Het begon ooit met voetbal. In 1956 vroeg de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond de overheid toestemming om een nationale Toto te organiseren. De inkomsten waren bedoeld voor de clubkas van voetbalverenigingen. En op 24 februari 1957 ging de eerste nationale Toto van start.

Op 1 november 1961 trad de nieuwe loterijwet in werking. De organisatie die de opbrengsten van de Toto verdeelde moest voortaan los staan van de KNVB. Daarom richtte de overheid in 1961 Stichting de Nationale Sporttotalisator (SNS) op.

Door de jaren heen kwamen er meer kansspelen bij. In 1974 Lotto. In 1993 Lucky 10, wat in 2000 Lucky Day werd. En in 1994 gaf de overheid ook toestemming voor een instantloterij met Krasloten. Daarvoor werd de stichting Nationale Instant-Loterij (NIL) opgericht.

Eind 2000 gingen SNS en NIL samen verder onder de naam SNS. En in 2012 kreeg SNS de vergunning voor een nieuw Europees gecoördineerd kansspel: Eurojackpot was een feit.