Van megabyte- naar gigabytemaatschappij

In het verleden konden ondernemingen concurrentievoordeel jarenlang vasthouden, van de ene herstructureringscyclus tot de volgende. Tegenwoordig kan een bedrijf binnen enkele weken ten onder gaan. De druk op ondernemingen is verhoogd door de wereldwijde economische crisis, kortere innovatiecycli, afhankelijkheid van export en een interveniërende overheid.

Ton van den Berg, Managing Director T-Systems Nederland: “Het verminderen van kosten en het genereren van groei zijn altijd de belangrijkste prioriteiten van bedrijven geweest. Vandaag moeten ondernemingen daarnaast andere uitdagingen het hoofd bieden. T-Systems biedt de veranderende markt snelheid en wendbaarheid. Aan de basis van deze uitdagingen liggen megatrends die op dit moment de maatschappij een ander gezicht geven, zoals Web 2.0, mass customization en mobiliteit. Hierdoor ontstaat een ongekende wereldwijde transparantie in de markt, die consumenten veel meer invloed geeft. Dit stelt nieuwe eisen aan zowel zakelijke als samenwerkingsmodellen.”Dienstverlener T-Systems, onderdeel van Deutsche Telekom, biedt gestandaardiseerde ICT-oplossingen en -systemen aan multinationals, waaronder Shell, Philips en T-Mobile. De organisatie is sterk in markten als energie, handel, transport en logistiek, industrie en de financiële en verzekeringssector.

 

Core Beliefs

Maar hoe zijn vervolgens de Core Beliefs ontstaan? Van den Berg: “Op basis van megatrends hebben we vijf ‘geloofsgebieden’ aangemerkt, die naar onze diepe overtuiging aangeven hoe belangrijk de rol van informatie- en communicatietechnologie is voor bedrijven die tegemoet willen komen aan de eisen van hun klanten: Dynamic Net-Centric Sourcing, Collaboration, Mobile Enterprise, Security & Governance en Sustainability & Corporate Responsibility.”

 

Het is helder: ICT-oplossingen gaan een fascinerend antwoord bieden op de vraagstukken van morgen. “We stemmen ons dienstenaanbod af op de Core Beliefs en daarmee laten we zien hoe T-Systems de zakenwereld en de maatschappij van de toekomst vormgeeft.” Want Web 2.0 zet de wereld op z'n kop. Nieuwe bedrijfs- en samenwerkingsmodellen volgen elkaar op. Zoals consumenten intussen liever naar gestreamde muziek luisteren dan cd's kopen, gebruiken bedrijven liever applicaties in de cloud. Het dynamisch leveren van ICT-resources voor een vergoeding op basis van gebruik wordt een belangrijker criterium voor succes.

 

Van den Berg zegt: “T-Systems speelt hierop in met Dynamic Net-Centric Sourcing. Alleen organisaties die hun resources snel kunnen aanpassen, zijn wendbaar genoeg om mee te komen in de wereldwijde markt. De klanten van T-Systems profiteren van beveiligde, schaalbare ITinfrastructuren, -platformen en -applicaties die als service via het web worden geleverd, en betalen bij ons naar gebruik. Dankzij dit unieke leveringsmodel worden vaste kosten omgezet in variabele kosten waardoor de flexibiliteit van de ondernemer stijgt.”

 

Hij vervolgt: “Enkele factoren die ten grondslag liggen aan de radicale veranderingen op gebied van samenwerking ofwel Collaboration zijn transparante wereldwijde markten, veranderende verwachtingen van klanten en werknemers, en steeds kortere levenscycli van producten. De nieuwste generatie werknemers is gewend aan het altijd en overal delen van informatie. Wiki's, blogs en unified communications voor het effectief gebruiken en delen van kennis; daar draait het om. T-Systems biedt een antwoord op de vragen die deze trend opwerpt, in de vorm van geïntegreerde inter-enterprise ICT-platformen. Oftewel: van megabyte- tot gigabytemaatschappij.”

 

Met Mobile Enterprise-oplossingen gaat T-Systems een andere uitdaging aan. Van den Berg zegt: “Kenniswerkers vormen vaak ad-hocteams en werken steeds mobieler. Dit betekent dat ze op ieder moment en op iedere gewenste locatie informatie moeten kunnen uitwisselen, omdat ze op de hoogte en in contact moeten blijven. Een bedrijf kan ervoor zorgen dat zijn werknemers onderweg productief zijn door ICT-oplossingen te implementeren waarmee ze overal en altijd aan het werk blijven. Voor universele mobiliteit is het bieden van veilige, rolgebaseerde toegang tot applicaties en informatie noodzakelijk, zodat een medewerker  onderweg op zijn laptop engineeringgegevens kan opvragen, de financiële cijfers kan bekijken op de tv van het hotel of SAP-gegevens kan bijwerken met zijn smartphone.”

 

Beveiliging en governance liggen ten grondslag aan drie van de Core Beliefs die zijn genoemd. Van den Berg: “Wij bieden end-to-end, rolgebaseerde beveiligingsconcepten voor alle relevante kwesties: van de gebruikte apparaten tot beveiligd informatiemanagement en onafhankelijke, gecertificeerde trustcenters.” Er speelt nog meer. Door de groeiende invloed van overheden op de zakenwereld, in de vorm van nieuwe belastingen en heffingen, door de gewijzigde Europese richtlijnen voor emissiehandel en kapitaalinvesteringsprogramma's, wordt duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wettelijk verplicht. Ook klanten en investeerders eisen dat steeds vaker. Daarom zal Sustainability & Corporate Responsibility zich op de middellange termijn ruimschoots terugbetalen. T-Systems biedt passende oplossingen voor efficiënt energiegebruik (zoals groene ICT), gezondheidszorg (zoals Remote Diagnostics) en onderwijs (zoals Edunex).

 

IT en telecom

Tegen deze achtergrond ziet T-Systems zichzelf als de partij die de link tussen leven en werken mogelijk maakt. “Wij zijn de Enabler of Connected Life and Work”, zegt Van den Berg, die een oplossing biedt voor veel van de belangrijkste uitdagingen van de hedendaagse onderneming. “Met onze oplossingen geven we vorm aan de zakenwereld en maatschappij van de toekomst. Wij kijken altijd naar de innovatieve mogelijkheden. Bovendien zijn we de enige leverancier met een daadwerkelijk geïntegreerde reeks vaardigheden op het gebied van zowel IT als telecom. Dit combineren we met wereldwijde aanwezigheid, verregaande standaardisatie, onafhankelijkheid van leveranciers en bewezen ervaring met systeemintegratie. Volop groeimogelijkheden. En dan heb ik het nog niet eens over het vertrouwen dat er is, in ons team en de kwaliteit waar we voor staan.”

Van megabyte- naar gigabytemaatschappij

Recente stories