Samenwerking sleutel voor digitale toekomst

Digitale transformatie wordt alleen een succes wanneer organisaties hun focus op de interne IT-organisatie verruilen voor een extern gericht ecosysteem. Samenwerking met andere partijen zoals klanten en technologieleveranciers is de sleutel tot succes. Ook voor de toekomst van T-Systems zelf is samenwerking van levensbelang. Sake Algra, directeur Nederland, geeft tekst en uitleg.

Samenwerking sleutel voor digitale toekomst

Algra is ervaren als het gaat om transformatie, want zijn eigen organisatie zit er middenin. Van een klassieke IT system integrator met zwaartepunt in hosting en infrastructuur schuift de organisatie op naar een cloudleverancier met de nodige sterke punten. Algra: “Er zijn veel cloudleveranciers; wij onderscheiden ons doordat we alle smaken kunnen bieden, van AWS en Azure tot onze eigen OTC (Open Telekom Cloud) en private-cloudoplossingen. We kunnen onze klanten altijd de voor hun beste én tegelijk platformonafhankelijke oplossing aanbieden en we zijn eigenlijk meer regisseur dan directe cloudaanbieder. Daarin komt ook onze tweede kracht naar voren. Cloud betekent applicaties, processen en infrastructuur. Wij bestrijken al die lagen en dat doet in Nederland vrijwel niemand ons na.”

‘De sensor registreert meteen dat je een beetje gestrest bent’

Zaaien

Algra kijkt natuurlijk ook naar het station voorbij de cloud: digitalisering en IoT. “Wij hebben een ‘getrapte’ dienstverlening. Aan de onderkant infrastructuur en hosting, middenin onze cloudproposities en aan de bovenkant digitalisering en IoT. Iedere grotere IT system integrator moet volgens IDC en Gartner naar die bovenkant; daar is straks het geld te verdienen. Nu moet je zaaien. Belangrijk voor ons is dat we onderdeel zijn van Deutsche Telekom. Een innovatief bedrijf dat onder andere via interne start-ups, maar ook door verschillende partnerships met vele nieuwe toepassingen komt. Die zijn ook voor Nederland interessant. Neem bijvoorbeeld connectivity. In 2020 rollen wij 5G uit; wij zijn hier koploper. Connectivity opgebouwd vanuit de cloud en gekoppeld aan digitalisering gaat ons over drie jaar een heel sterke positie opleveren.”

Digitalisering

Om dat voornemen goed op de rails te krijgen moet de Nederlandse organisatie flink gas geven. Onder andere door het opbouwen van een afdeling die zich gaat bezighouden met digitalisering om interessante IoT-toepassingen op de Nederlandse markt te introduceren. Nederlandse klanten kunnen al met de toekomst kennismaken in het democentrum Design Gallery in Bonn. Algra: “Daar laten we zien hoe de wereld er over een paar jaar uitziet; of dat nu in een bedrijf of in je eigen huis is. Je hebt dan bijvoorbeeld geen sleutel meer nodig, maar kijkt in een camera bij de voordeur. Via een irisscan gaat de deur open. De sensor registreert meteen dat je een beetje gestrest bent, waarna de stereo een rustig muziekje laat horen en de verlichting een warm tintje krijgt”, knipoogt Algra. “Of denk aan intelligente koelkasten die zelfstandig bestellingen uitvoeren; daarin werken we bijvoorbeeld samen met Miele en Bosch.”

Externe focus

Samenwerken is voor Algra een groot goed; je kunt in deze wereld niet meer alles zelf afdekken. In Nederland is T-Systems voor kennisopbouw rondom digitale transformatie een samenwerking met Nyenrode Business University aangegaan. Samen organiseren ze allerlei kennissessies rondom ecosystemen voor bestaande en potentiële klanten. Voordeel volgens Algra is dat een brede kennisopbouw plaatsvindt, een beter contact ontstaat met de eigen klanten en dat new business kan voortvloeien uit de Nyenrode-relaties.

Belangrijker is een gezamenlijk (wetenschappelijk) onderzoekstraject naar IT-ecosystemen en aansluitend digitale transformatie. Ecosystemen zijn nu nog vaak intern gericht, maar moeten volgens Algra juist een externe focus krijgen: met welke partijen is het belangrijk samen te werken om de businessdoelen te bereiken. Hard nodig, omdat de marktdrempels steeds lager worden en de concurrentie, zeker vanuit de internationale wereld, accelereert. Om te counteren moet IT tot de corebusiness gaan behoren.

Bij elkaar zijn dit de hoofdingrediënten voor digitale transformatie. Het onderzoek moet voor T-Systems uitmonden in een blauwdruk voor ecosystemen voor de segmenten waar T-Systems zich op richt.

Connected bike

Samenwerken doet T-Systems ook in de verschillende procesketens. Zo wordt op logistiek terrein bijvoorbeeld geteamed met Roambee, leverancier van monitoring services. T-Systems zorgt in die samenwerking voor de achterliggende infrastructuur en sensorhardware die werkt met laagfrequente radiogolven (groot bereik en nauwelijks energieverbruik). Algra: “Die sensoren gaan tegenwoordig op één batterij tien jaar mee en zijn daardoor geschikt voor continue monitoring. Ze worden vooral toegepast in containers: voor track en trace en druk- en temperatuurmetingen. Wij leveren met Roambee een geïntegreerde oplossing van connectivity, infrastructuur en software voor bigdata-analyse”.

Sensortoepassingen ziet Algra ook voor dagelijkse toepassingen, zoals smart parking en smartcityoplossingen, waar het bedrijf al concreet mee werkt. Of voor bijvoorbeeld de fiets. Een sensorprijs van nog maar drie euro, 5G en narrowband IoT brengen de connected bike binnen handbereik. Algra: “De toepassingen zijn grenzeloos, veel meer dan alleen het volgen van een gestolen fiets. We werken hier al samen met verschillende partijen, want in Nederland is er een fantastische markt voor.”

Recente stories