CSU is hard gegroeid het afgelopen jaar. “We zijn bij onze kern gebleven: de wereld schoner maken”, zegt Esmée Ficheroux, lid van de Raad van Bestuur. “Ons vakgebied is nog lang niet uitontwikkeld. We zoeken continu naar kansen om te innoveren. Met als doel onze goede marktpositie te behouden en uit te bouwen. Hierbij laten we ons leiden door enkele van de zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s): goede gezondheid en welzijn, eerlijk werk en economische groei, kwaliteitsonderwijs en klimaatactie. En natuurlijk hangt voor ons alles samen met SDG 17: partnerschappen vormen om doelen te bereiken.”
Duurzaamheid
“Als familiebedrijf draait het bij CSU van oudsher om mens en maatschappij”, zegt Ficheroux. “We stimuleren dat onze werknemers fysiek, mentaal en financieel fit zijn. Wij zijn de grootste opleider binnen onze branche en participeren in diverse maatschappelijke projecten, zoals Zuidoost Werkt, dat onderdeel is van het Masterplan Zuidoost. Ook zet CSU vol in op duurzaamheid. Ons hoofdkantoor beschikt over een BREAAM-certificering; daarnaast willen we op korte termijn de elektrificatie van ons wagenpark voltooien. Onze mensen dragen 100% gerecyclede werkkleding en gebruiken duurzame materialen en middelen. Sinds 2018 organiseren we jaarlijks de CSU Innovatie Award voor slimme ondernemers. In 2021 won BubbleFlush: een elektrische wc-borstel die de toiletpot reinigt met behulp van ultrasone trillingen. Dit maakt het werk leuker en lichter voor onze mensen. Bovendien hoeven we de wc-pot niet meer chemisch te reinigen. Op jaarbasis levert dit een CO2-reductie op van 45.000 kilogram.”
‘We onderbouwen de duurzame impact van ons werk met data’
Groene cijfers
CSU wil ook bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van klanten. “Recent heeft Ecochain bij een aantal opdrachtgevers de CO2-footprint van onze gehele keten doorgemeten”, zegt Ficheroux. “Hieruit bleek hoe we onze uitstoot nog verder kunnen verlagen: door bedrijfskleding slimmer te wassen, milieuvriendelijkere vuilniszakken te gebruiken en onze planning anders te organiseren, zodat het woon-werkverkeer van onze medewerkers zo kort mogelijk is. Momenteel ontwikkelen we met Ecochain een 24/7 toegankelijk dashboard voor onze opdrachtgevers. Hierin willen we alles wat we doen op een heldere manier onderbouwen met data. Zo maken we de positieve impact van ons werk op de duurzaamheidsdoelstelling van opdrachtgevers inzichtelijk. Bedrijven kunnen deze cijfers gemakkelijk verwerken in hun interne en externe rapportages.”
Datagestuurd schoonmaken
CSU biedt diverse schoonmaakdiensten: van hospitality-gedreven tot technologisch gedreven, zoals BE Clean. “Bij deze datagestuurde service gaan onze medewerkers op pad met een schoonmaakkar met geïntegreerde tablet”, zegt Ficheroux. “Op onze cleaning app zien ze welke werkzaamheden ze in welke ruimtes moeten verrichten. Ze registreren hun taken, de bezetting per ruimte, defecten en de waargenomen vervuilingsgraad. Uit al deze data destilleren we trends die stuurinformatie opleveren voor de facilitair manager, de operationele schoonmaakleiding en de schoonmaakmedewerker. Het effect: efficiencyverbetering, omdat we alleen daar schoonmaken waar het nodig is. Indien gewenst kunnen we onze BE Clean-propositie aanvullen met sensoren. Deze vertellen ons wat de bezetting van een pand is en fungeren zo als een nieuwe collega van onze schoonmaakmedewerkers. Hiervoor hebben we samen met Heijmans Beyond Eyes opgezet: een platformoplossing om het gehele gebouwbeheer slimmer te maken met als einddoel een gezonde, veilige en duurzame werkomgeving.”
Werkenden ontzien
Begin 2022 heeft CSU een schoonmaakdienst voor particulieren gelanceerd: Zizo. “Tweeverdieners zijn samen zo’n 15 uur per week kwijt aan het huishouden”, zegt Ficheroux. “Ook vervagen door het hybride werken de grenzen tussen werk en privé: om 18.00 uur moet voor velen de thuiswerkplek weer omgetoverd worden tot keukentafel. Zizo biedt werkenden een gemaksdienst waarmee ze tijd winnen, zodat ze frisser aan het werk kunnen. Particulieren kunnen zelf de diensten afnemen; ook bieden steeds meer bedrijven Zizo aan als secundaire arbeidsvoorwaarde: een innovatieve manier om talent aan te trekken en te behouden. Zizo is uiterst flexibel. Via de app kunnen deelnemers onder andere kiezen welke ruimtes schoongemaakt moeten worden en hoe vaak. Ook kunnen ze aanvullende huishoudelijke diensten afnemen, zoals ramen wassen. Dit alles doen we met onze eigen duurzame middelen. Zizo is de volgende stap in onze missie om een schone, gezonde en gastvrije omgeving achter te laten die het welzijn van mensen bevordert, zowel tijdens hun werk als in hun vrije tijd.”
- MT500-2022
- Marco Mulders
- Sebastiaan Westerweel
- Download artikel