DICTU, de Dienst ICT Uitvoering, is een van de grotere ICT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid. Maar, wat doet DICTU eigenlijk om professionals aan zich te binden? We vragen het aan een gemêleerd gezelschap van DICTU. Aan tafel zitten Klaas Koers, divisiemanager binnen Operatie, en Alicia Fredriksz. Zij heeft stage gelopen bij DICTU en is na haar afstuderen in dienst getreden, op de afdeling Inkoop en Contractmanagement. Verder zitten Nicole Peters, eerst extern ingehuurd en nu werkzaam bij het DICTU Security Center, en Liesbeth van der Waart, verantwoordelijk voor het werving- en selectiebeleid, bij het gesprek. Over één ding zijn ze het eens: bij DICTU krijg je op alle terreinen de kans om je te ontwikkelen. Technische en soft skills worden aangereikt in de vorm van cursussen en bijscholing, zodat je je nieuwe technieken snel eigen maakt. Het kloppend hart van de DICTU-organisatie bestaat uit ICT-werkzaamheden. Daarnaast zijn er volop andere carrièremogelijkheden (administratief, hrm, inkoop, contractmanagement en financieel). Koers: “Hier wordt het aangemoedigd dat je na zo’n drie jaar van afdeling verandert of doorgroeit qua functie.”
Daarnaast is DICTU actief in Samenwerking Rijk Noord, een samenwerkingsverband tussen de rijksdiensten met vestigingen in het Noorden: het draait hier om kennis uitwisselen en van baan kunnen veranderen. Het grote voordeel is dat je netwerk automatisch veel uitgebreider is dan DICTU alleen. Ook studenten van hogescholen en universiteiten worden van harte uitgenodigd om kennis te maken met DICTU, in de vorm van een stage of een afstudeerproject.
Maatschappelijk belang
Van der Waart zegt: “Wat de ICT van het Rijk onderscheidt van de ICT van het bedrijfsleven is de maatschappelijke relevantie die er eigenlijk áltijd is. Door bij DICTU te werken heb je impact. Als je graag betekenisvol werk doet, dan zou DICTU zomaar de passende werkgever voor je kunnen zijn.”
‘Het wordt gestimuleerd dat je na drie jaar van afdeling verandert of doorgroeit’
Peters voegt hieraan toe: “Je moet eigenlijk een beetje door DICTU heen kijken; dan zie je wat ze allemaal doen. Anders trap je in de val van een gedateerde opvatting. Ik werk in de informatiebeveiliging.
Je begrijpt dat dit behoorlijk belangrijk is voor de Nederlandse samenleving. Als het fout gaat, lees je het in de krant. Mijn baan is een combinatie van interessant en uitdagend werk dat ik op eigen wijze mag invullen.”
Partner met impact
DICTU is een dynamische organisatie die, als het maar even kan, graag sparringpartner is van haar young professionals én opdrachtgevers. Koers: “Ons relatiemagazine geeft een uitgebreid en inhoudelijk overzicht van ons werk. Je kunt het vrijblijvend bij DICTU aanvragen om je verder in te lezen. Een mooi project om te noemen is de reportage over de NVWA-inspecteur die samen met een manager van DICTU een onverwacht bezoek brengt aan een brouwcafé. Het maatschappelijk belang van het werk van de inspecteur is groot. Ligt de IT eruit, dan kan de inspecteur niet constateren of alles volgens de regels verloopt en dan loopt de voedselveiligheid in Nederland gevaar.”
Dat het werkveld echt breed is, blijkt uit de andere voorbeelden die volgen. Koers: “Aan twee organisaties leveren we de applicaties voor de afhandeling van alle gasschade in Groningen. Het systeem waarmee ze hun klantcontact afhandelen is gebaseerd op het innovatieve low-code.”
Van der Waart: “Daarnaast werkt DICTU aan diverse vergunningssystemen – wederom met de maatschappelijke relevantie voor de Nederlandse economie.”
Werk-privébalans
Naast het innoveren én de enorme drive om de klanten 24/7 tevreden te stellen, houdt DICTU wél graag de werk-privébalans in de gaten. Fredriksz: “Toen de pandemie zich aandiende, heeft DICTU heel snel het thuiswerken gefaciliteerd voor de 14.000 medewerkers van LNV en EZK. Tegelijkertijd is er aandacht voor het werken op een nieuwe manier en dat dit iets anders vraagt van iedereen. Het zijn de leidinggevenden die luisteren en openstaan om mee te denken om de werk-privébalans op orde te blijven houden. En er zijn buddy’s aangesteld die medewerkers zo nodig verder helpen.”
Van der Waart vult aan: “Bovendien is duidelijk geworden dat een aantal dingen die eerst op kantoor gebeurden, prima digitaal kunnen – niet allemaal (en gelukkig maar). DICTU zou DICTU niet zijn als we dit niet meteen integreren in een nieuw model, waarbij een mooie combinatie van digitaal en op kantoor werken mogelijk is!”
Best of both worlds
Leuke en flexibele werkgever
Mobiliteit vergroten
- Computable 100-2020
- Fidessa Docters van Leeuwen
- Fjodor Buis
- Download artikel