Kansspelen moeten leuk zijn én blijven

Toonaangevende kansspelen op verantwoorde wijze aanbieden. Dat is wat fusieorganisatie Nederlandse Loterij voor ogen staat. Offline, maar straks ook online, zodra het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand (KOA) van kracht wordt. “Wij doen niet aan windowdressing.”

Nederlandse Loterij is in april 2016 ontstaan uit een fusie van de Nederlandse Staatsloterij en De Lotto. “Dankzij de fusie hebben we een breed kansspelaanbod van zeven spellen, waardoor we sterker staan als straks de KOA-wet ingaat”, zegt directeur corporate affairs Arjan van ’t Veer. “We richten ons op spelers die in een veilige omgeving een gokje willen wagen zonder dat dit een negatieve impact heeft op henzelf of hun omgeving. Wie een grote prijs wint, blijft bij ons anoniem. Wie geen prijs wint, steunt met zijn inleg de goede doelen en sport in Nederland.”

Gedragscode verkooppunten

Nederlandse Loterij werkt samen met ruim vijfduizend verkooppunten om offline producten te verkopen. Voor deze partners heeft de kansspelorganisatie een jaar geleden een gedragscode ingesteld. “We willen dat de verkopers achter de balie onze producten op een verantwoorde manier aanbieden”, zegt responsible gaming manager Willemijn Jansen. “Zo informeren we winkeliers over de speellimieten voor diverse producten, zodat ze overmatig inzetten voorkomen. Ook stimuleren we hen om consumenten te wijzen op onze site speelbewust.nl. Sowieso geldt natuurlijk dat winkeliers volgens de wet geen kansspelen aan minderjarigen mogen verkopen. Uit evaluaties blijkt dat de gedragscode werkt. We handhaven er ook op; bij overtredingen volgen sancties.”

Certificaten

Binnen afzienbare tijd zal het ook in Nederland toegestaan zijn om kansspelen online aan te bieden. Van ’t Veer hoopt dat de overheid zorgvuldig is met het toelaten van nieuwe kansspelaanbieders. “In het belang van de spelers”, zegt hij. “Zelf zullen we ook online onze verantwoordelijkheid nemen, al laat je daardoor als organisatie wellicht wat omzet liggen. Zo monitoren we spelgedrag in onze systemen. Ook kun je je limieten instellen en een zelftest doen.”

Bij het opengaan van de online markt wordt ook het register actief waarin probleemspelers opgenomen zijn – het zogenoemde CRUKS (centraal register uitsluiting kansspelen). “Als iemand bij ons een online account aanmaakt, kan hij straks pas meespelen bij groen licht vanuit het CRUKS”, vertelt Jansen. “Onze verantwoord-spelenmaatregelen zijn extern getoetst, zowel door World Lottery Association (WLA) als door European Lotteries (EL). De Staatsloterij en De Lotto beschikten al over zowel een WLA- als een EL-certificering op het gebied van responsible gaming. Nederlandse Loterij hoopt deze certificeringen als één organisatie binnenkort ook te halen.”

‘Nederlandse Loterij steunt goede doelen en de sport’

Kansspelen moeten leuk zijn én blijven

Recente stories