Een start-up met honderd jaar ervaring

Door overnames leek het in 1923 opgerichte gezondheidsbedrijf Organon verdwenen te zijn, maar sinds vorig jaar is de merknaam terug in de wereld. Organon & Co zet zich als enige organisatie wereldwijd op grote schaal in voor betere vrouwengezondheid. En viert haar rijke historie.

Een start-up met honderd jaar ervaring

Organon & Co splitste zich in juni 2021 af van Merck & Co Inc. (MSD buiten de VS en Canada) en is actief in 58 landen met 6 productielocaties wereldwijd. “Daarbinnen heeft Organon in de Benelux een grote lokale footprint, met productiebedrijven in Oss en Heist en kantoren in Amsterdam en Brussel. De EMA en de EU zijn belangrijke instituten om in de buurt te hebben”, vertelt Petra Willems, managing director Organon Benelux. “Zie ons als een start-up van anderhalf jaar oud met honderd jaar ervaring. Ik voel die start-upenergie in ons hele bedrijf.”

Belofte

“We hebben bij onze start de belofte gedaan dat we zullen werken aan een betere gezondheid voor elke vrouw, waar ook ter wereld”, vertelt ze. “Dat is een purpose die diep in ons bedrijf leeft. Met tal van samenwerkingen zetten we in op ziektebeelden die vrouwen exclusief, zoals endometriose, of disproportioneel vaak raken, zoals migraine, maar die nog niet zoveel aandacht hebben gekregen. Wij zijn intrinsiek gedreven om hier het verschil in te maken, samen met experts uit de wetenschap en zorgprofessionals uit het veld.”

‘Als je vrouwengezondheid serieus neemt, komt dat vrouwen én hun omgeving ten goede’

Minder verzuim

Endometriose wordt nog onvoldoende of pas laat gediagnosticeerd en is nog niet goed te behandelen, vertelt Willems. “We werken daarnaast ook aan een oplossing voor ernstige bloedingen na de bevalling en aan de ontwikkeling van een behandeling die vroeggeboorten helpt voorkomen. Afgelopen jaar hebben we wereldwijd zeven samenwerkingsverbanden gesloten of acquisities gedaan om middelen van kleine start-ups beschikbaar te kunnen maken. We gaan ook lokale samenwerkingen aan in de Benelux.”

Door te ijveren voor vrouwengezondheid behaal je volgens Willems behalve gezondheidswinst ook maatschappelijke winst: het versterkt de positie van de vrouw en haar omgeving. Maar economische voordelen zijn er ook. Zo is er veel arbeidsverzuim door migraine.

Nationale strategie

Willems: “Het Verenigd Koninkrijk implementeert momenteel een nationale strategie voor vrouwengezondheid. Het overheidsinitiatief wordt door alle partijen in het veld gedragen. Onze droom is dat ook de Nederlandse overheid vrouwengezondheid integraal aanpakt, naar voorbeeld van het VK, zonder het wiel opnieuw uit te vinden. Ik heb heel veel energie om hieraan mee te werken. En ook de ruim tweeduizend bevlogen medewerkers in de Benelux leveren op alle niveaus met veel energie hun bijdrage aan betere vrouwengezondheid. Een purpose in een bedrijf motiveert. Het levert een eensgezindheid op die we op alle fronten bevorderen.”

VVPM NL-NON-110071

Recente stories