Illustratief voor de lange historie van ABN AMRO MeesPierson met duurzaamheid is dat het in 2002 een van de oprichters was van Sustainalytics, hét bedrijf op het gebied van duurzaamheidsdata. Een ander voorbeeld is het samenwerkingsverband in 2005 met Triodos voor duurzaam beleggen. Verder zijn er meerdere duurzame beleggingsfondsen, waarvan sommige al bijna tien jaar bestaan en die nog steeds toonaangevend zijn, vertelt Habets. “Ons Sustainable Emerging Market Fund dat we in 2010 hebben opgericht is het voorbeeld in de sector.” Tegenwoordig is duurzaam beleggen zo vanzelfsprekend, dat dit voor nieuwe klanten de standaard is. Dit sluit goed aan bij de wensen, weet Habets. “Tachtig procent kiest voor honderd procent duurzaam.”
Beleggen met impact
De groeiende belangstelling voor duurzaam beleggen is terug te zien in het vermogen. Van der Hooft: “Het doel was om in 2020 voor 16 miljard euro aan duurzame beleggingen onder beheer te hebben. Daar zitten we nu al ruim boven.” Habets benadrukt dat het dan alleen gaat om beleggingen die aantoonbaar duurzaam zijn. Beiden voorzien een verdere groei van de duurzame portefeuille, onder meer omdat de jongere generaties sterk aandringen op duurzaamheid. “Op de Generation Next Academy nemen we met kinderen van onze klanten, tussen de 18 en 30 jaar oud, financiële vraagstukken door. Steevast houden zij ons voor dat we helemaal moeten stoppen met niet-duurzame beleggingen.”
Meer en meer willen klanten er zeker van zijn dat bedrijven niet alleen duurzaam zijn, maar dat ze ook een positieve impact hebben op de maatschappij. “Met hulp van een externe partij analyseren we of bedrijven voldoen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties”, vertelt Habets. Klanten die kiezen voor een impact-vermogensbeheermandaat weten zeker dat ze alleen beleggen in bedrijven die netto positief bijdragen. “Daarbij stoppen we niet met investeren in bedrijven die nu nog niet duurzaam zijn. Met deze bedrijven gaan we in gesprek over het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Daarmee nemen wij onze verantwoordelijkheid als grootste beleggingsinstelling van Nederland.”
300 jaar
“Ik ben erg trots dat we dit jaar 300 jaar bestaan”, vertelt Van der Hooft. “In de afgelopen 300 jaar hebben we ons steeds aangepast aan de behoeften van de klant en ons weten te vernieuwen. Als de grootste private bank van Nederland blijven we continu investeren in een bestendige toekomst voor onze klanten, werknemers, aandeelhouders en de maatschappij als geheel. Op naar de volgende 300 jaar!”
- EW500-januari 2020
- Olaf Boschman
- Sebastiaan Westerweel
- Download artikel