Duurzaamheid loont voor elke onderneming

Gericht op samenwerking, de lange termijn en maatschappelijke relevantie. Dat is typerend voor de adviseurs en accountants van Flynth, aldus René van der Klei en Ferdy van Beest. Vanuit dat DNA gaat de aandacht voor duurzaamheid verder dan voldoen aan wettelijke verplichtingen.

Duurzaamheid loont voor elke onderneming

Vanaf 2024 moeten beursgenoteerde ondernemingen rapporteren over hun impact op mens en milieu. Een jaar later, in 2025, gaat die plicht ook gelden voor ondernemingen met meer dan 40 miljoen euro omzet en meer dan 250 werknemers, vertelt Ferdy van Beest, directeur integrated reporting. “Die verplichting komt voort uit duurzaamheidsverslaggevingsstandaarden, vastgelegd in de Corporate Sustainability Reporting Directive, de CSRD.”

‘Ook mkb’ers die aan grote ondernemingen leveren, moeten gaan rapporten over CO2-uitstoot’

Rentebesparing

Hoewel deze wet niet direct van toepassing is op middelgrote ondernemingen, merken ook zij de gevolgen, gaat René van der Klei, MT-lid bij Flynth Audit, verder. “De CSRD stelt eisen aan rapporteren vanuit de keten. Mkb’ers die leveren aan grote ondernemingen zullen informatie aan moeten leveren over onder meer CO2-uitstoot.”
Van Beest: “Het betekent dat óók die bedrijven stappen moeten gaan zetten, omdat ze anders hun producten niet meer kwijt kunnen bij bijvoorbeeld Albert Heijn. Daarnaast kan duurzaamheid tot 0,55% rentebesparing opleveren bij de Rabobank.”

Eerlijker en transparanter

Duurzaamheid is daarom inmiddels een vast onderwerp in gesprekken met klanten en in offertetrajecten, gaat Van Beest verder, ook bij bedrijven waarvoor nog geen wettelijke eisen gelden. “Duurzaamheid loont voor elke onderneming.”
In de CSRD-advisering aan klanten neemt Flynth de purpose en de strategie van de klant als vertrekpunt voor verduurzaming. “We kijken samen met de klant hoe we de organisatie eerlijker en transparanter neer kunnen zetten. Onze insteek is primair de intrinsieke motivatie van de organisatie om bijvoorbeeld CO2 terug te dringen of de verschillen tussen mannen en vrouwen te verkleinen. Dat is echt een ander uitgangspunt dan wanneer je vooral kijkt naar wat nodig is om te voldoen aan de wet. Uiteraard zorgen we dat klanten volledig voldoen aan de verslaggevingseisen.” Advies en audit werken daarbij samen en de ervaringen zijn uitstekend, zeggen Van Beest en Van der Klei vol overtuiging.

Onderscheidende samenwerking

De samenwerkingsaanpak past ook uitstekend bij de traditie van Flynth. “Die is echt onderscheidend”, aldus Van der Klei. “Onze eigendomsstructuur en onze cultuur zijn uniek in de top tien van de auditmarkt. We richten ons op de langere termijn en op samenwerking. Dat zit in het DNA van Flynth en dat dragen we ook uit. Binnen Flynth én met klanten.”

Samenwerken zit in ons DNA

Recente stories